10 Gyakran Ismételt Kérdés a Házi Mozi rendszerekkel kapcsolatban

0

Egy jó házimozi rendszer összeállítása során gyakran ütközünk bele olyan kérdésekbe, mint például, hogy hány hangszóróra lesz szükségünk, mit tehetünk, ha a szobánk eléggé kicsi, elhelyezhető-e a házimozi erősítő olyan módon a szekrényben, hogy az ne legyen látható? Összegyűjtöttük 10 ügyfeleink által gyakran feltett kérdést a témában, és természetesen válaszolunk is rájuk. Reméljük, hogy ez az írás segítségül fog szolgálni a megfelelő rendszer kiválasztásában.

10 Gyakran Ismételt Kérdés a Házi Mozi rendszerekkel kapcsolatban, Denon Store

A házimozi folyamatosan fejlődik, így olyan technikai megoldásokat fejlesztenek ki a mérnökök, amelyek akár még meglepőek is lehetnek számunkra. A rendelkezésre álló sokféle erősítő, hangszóró, és egyéb kiegészítők láttán nem csoda, hogy az otthoni mozirendszerünk komponenseinek kiválasztása komoly fejtörést okozhat. A Denon Márkaboltban dolgozó található szakembereink szívesen válaszolnak felmerülő kérdéseire, és segítenek kiválasztani az adott helyiséghez legmegfelelőbb rendszert, sőt meghallgatásra is van lehetőség vásárlás előtt.

1. Szükség van-e mélysugárzóra?

Mielőtt még bármit is mondanánk, a válasz: Igen. A mélysugárzó, vagy subwoofer a házimozi rendszerek alapvető része, aminek feladata az alacsony hangok átvitele az ún. LFE csatornáról, ami egy különálló hangsáv (az 5.1/7.1 esetén ez a .1 csatorna) és további térélményt ad hozzá a mozifilmhez. Ez a csatorna kizárólag mélyfrekvenciás hangokat tartalmaz, és annak elhagyása vagy a front hangsugárzókra való lekeverése jelentősen csökkenti a film hangja által nyújtott igazi hangélményt. A zenerajongók számára szintén előnyt jelent egy mélysugárzó, mert így az alacsonyabb frekvenciájú hangok is hallhatóvá válnak.

2. Lehet-e vezeték nélküli a hátsó hangszórók?

Léteznek vezeték nélküli hangszóró és mozi rendszerek, amelyek esetében ez megoldható, ilyen például a Denon DHT-S716H Soundbar készülékéből, a Denon Home (150/250/350) hangszórókból, és a Denon vezetéknélküli Subwoofer-éből (DSW-1H) összeépíthető rendszer. Ez egy speciális házimozi rendszer, ami jó lehet abban az esetben, ha kevés vezetéket akarunk a szobába.

Természetesen az igazán komoly ligában játszó házimozi rendszerek estében, ahol erősítő, passzív hangszórók és subwoofer(ek) alkotják a rendszert, a vezeték nélküli hátsó hangsugárzó nem járható út, de a kábelek elvezetése sok esetben könnyebb, mint hinnénk, és a kapott minőség kárpótol a vezetékelésből adódó kisebb vesződségek után.

10 Gyakran Ismételt Kérdés a Házi Mozi rendszerekkel kapcsolatban, Denon Store

Lehet-e házi mozit építeni oldalsó és hátsó (surround és surround back) hangszórók nélkül?

Ha élvezhető házi mozit szeretnénk, akkor mindenképpen szükség van legalább 5 darab vagy lehetőség szerint 7 darab hangsugárzóra, mivel a mai filmkészítők már minimum 5.1 vagy 7.1 csatornás felvételekkel készítik és adják ki műveiket. A szokásos bal és jobb oldali fronthangszóró párhoz (2 db) szükséges tehát egy center (1 db) hangszóró, egy oldalsó „surround” hangszóró pár (2 db), és lehetőség szerint két hátsó „surround back” hangszóró pár (2 db), és persze egy vagy kettő darab subwoofer, azaz mélyhangsugárzó (5.1/5.2 vagy 7.1/7.2).

Természetesen van lehetőség felkeverésre vagy lekeverésre, ha a hangsávok és a hangszórók száma nem passzol össze tökéletesen, de összesen csak két hangszóróval egyáltalán nem lesz sajnos házi mozink. Ha esetleg az oldalsó, hátsó hangszórók egyáltalán nem helyezhetőek be a szobába, akkor a 2.0-ás kiépítésnél még egy 3.1-es is sokkal jobb megoldás. Egy center és egy mélysugárzóval kibővítve a két első hangsugárzót sokkal jobb hatást érhetünk el, és a különálló center hangszóró miatt még a beszédhangok is érthetőek lesznek, amelyek az 5.1-ről 2.0-ra való lekeverés miatt értékelhetetlenül halkak lennének egy csak sztereó rendszerben. E miatt az effektus miatt a sima sztereó mozizásnak ugyebár mindig az a vége, hogy a párbeszédes jeleneteknél feltekerjük a hangerőt, mert nem halljuk a beszédet, az effekteknél pedig letekerjük, mert túl hangos lesz.

Hány hangszóróra lesz szükségünk összesen?

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az előzőhöz, és már tudjuk, hogy egy egészséges 5.1-es vagy 7.1-es kiépítésre minimum szükségünk van, így az 5 vagy 7 hangszóró, plusz, a helyiség nagyságától függően 1 vagy 2 mélysugárzó lesz a kiindulási alap. Ha újabb hangformátumban készült, és még ennél is több csatornás hangfelvételt alkalmazó filmalkotással van dolgunk, mint például a Dolby Atmos, DTS:X vagy Auro 3D, akkor ezek mellé még további, akár 2, 4, 5, 6 vagy 7 hangszóró beépítésére is szükség lehet. Egy ilyen rendszer kiépítése komolyabb, még több csatornával felszerelt erősítőt igényelnek, és bizonyos esetekben ezeknek a további, magaslati hangszóróknak a beépítése is komolyabb munkálatokkal járhat. Ha ilyen rendszer építése a cél, akkor mindenképpen kérje szakértőink segítségét a DENON Márkaboltban személyesen, Email-ben vagy telefonon!

Az előbb említett 3D, objektum alapú hangsávok természetesen lekeverhetőek 5.1-re vagy 7.1-re is, és a Blu-Ray lemezen kiadott filmhez szinte minden esetben felkerül még egy 7.1-es és/vagy 5.1-es hangsáv is, így minden rendszeren élvezhetőek ezek a film alkotások is.

5. Lehet-e csak kis méretű hangszórókból házi mozit összeállítani?

Természetesen igen, de csak kisebb helyiségekben, amelyek mérete nem haladja meg a 20 m2-t, és nem túl nagy a belmagasságuk. A kisebb méretű álló vagy polc hangsugárzók, és a szatellit hangszórók nagy sikerrel helyezhetők el (pl. a DALI Fazon/Fazon SAT vagy a FOCAL SIB EVO szériák) az ilyen méretű szobákban. Ebben az esetben fontos, hogy a megfelelő méretű és teljesítményű mélysugárzóval is rendelkezzünk.

A DENON Márkaboltban lévő bemutatótermünkben segítünk abban, hogy biztosan az Önnek megfelelő rendszert választhassa ki. A konzultáció során kollégánk részletesen ki fog térni a beépítendő helyiség nagyságára, kiépítésére, annak egyéb sajátosságaira, illetve az Ön személyes igényeire a hangrendszert illetően. Ezek után időpontot egyeztet Önnel a rendszer demonstrációjára stúdiónkban és/vagy otthonában, hogy meggyőződhessen arról, hogy a kiválasztott rendszer valóban megfelel-e az Ön ízlésvilágának hangzásban és esztétikailag is.

10 Gyakran Ismételt Kérdés a Házi Mozi rendszerekkel kapcsolatban, Denon Store

6. Elrejthetem-e az házi mozi erősítőt egy szekrénybe?

Manapság a legtöbb rádióerősítő képes a vezeték nélküli távvezérlésre az Android és iOS eszközökre letölthető távirányító alkalmazások használatával. Elviekben nincs akadálya annak, hogy a készülék ne legyen szem előtt, viszont ugyanúgy biztosítanunk kell a készülék megfelelő szellőzését. Minél nagyobb teljesítményű, minél több csatorna-végfokozattal rendelkező készülékről beszélünk, annál több hő keletkezik működés közben, így annál nagyobb szellőzést is kell biztosítani számára. Ez a drágább High End készülékek esetében különösen igaz.

7. Le tudja-e játszani a házimozi erősítő a Blu-ray vagy mkv, stb. formátumú filmeket?

A válasz nem, viszont a házimozi erősítők képesek zenét lejátszani USB-ről, hálózatról DLNA segítségével, vagy a HEOS rendszer által elérhető forrásokból. A videós tartalmak lejátszásához külön eszközt kell használunk, vagy annak hiányában vásárolnunk, ami lehet blu-ray lejátszó, médialejátszó eszköz, játékkonzol. Megemlítenénk, hogy egyre több modern, smart rendszerű TV-re léteznek már videólejátszó alkalmazások, és olyan video szolgáltatások is elérhetőek rajtuk keresztül, mint például a Netflix, az HBO GO, és még sokan mások.

8. Van-e lehetőség a hangszórók beépítésére?

Természetesen számos olyan gyártó áll rendelkezésre forgalmazásunkban, akik rendelkeznek az úgynevezett „beépíthető hangszórók” (custom install) kategóriával. A legjobb példa a DALI (Danish Audiophile Loudspeaker Industry) márka Phantom névre hallgató beépíthető hangszóró szériája. Fontos tudni, hogy egy ilyen rendszer építésénél a mennyezet és a falak egy részét fel kell bontani, hogy a hangszórókat be lehessen építeni a helyükre.

10 Gyakran Ismételt Kérdés a Házi Mozi rendszerekkel kapcsolatban, Denon Store

9. Házimozi rendszeren is hallgathatok zenét?

Igen, ez csak természetes, sőt, a többcsatornás zenei felvételek lejátszása még inkább vonzóvá teszi egy házimozi rendszer kiépítését. A DENON és a Marantz házimozi erősítők gyors hangváltási funkciót kínálnak, így pár gomb segítségével képesek vagyunk átkapcsolni a 2.0 Stereo, 5.1, 7.1, Dolby Atmos, Multi Channel Stereo, Dolby Surround és egyéb hanglekeverési lehetőségek között. Egyes házimozi erősítők esetében a PREOUT hangkimenetekre csatlakoztathatunk prémium hangminőségű sztereó erősítőt, mono blokkokat is, hogy jobb hangminőséget kaphassunk zenehallgatás esetén. Ilyen példa sztereó erősítőre a Marantz MM7025 típusú végerősítője.

10. Van-e lehetőség további hangzónák használatára, csak éppen vezeték nélkül?

Természetesen van. A legújabb erősítők már rendelkeznek a HEOS multiroom rendszer nyújtotta funkciókkal, lehetőségekkel, lehetővé téve számunkra, hogy tetszőleges számú aktív multiroom hangszóróval, azaz további zónákkal működhessen együtt, és így minden szobában élvezhesse a zenét.

A legtöbb fontos és releváns kérdés a rendszer megtervezését illetően persze az Önnel folytatott konzultációink során merülhet fel, így semmiképpen ne felejtse el felkeresni a DENON Márkaboltot az Allee bevásárló központ II. emeletén.

Denon Store
Csapata