10 leggyakoribb kérdés a Denon Márkaboltba

0

Mi a Bass Reflex? Mi a különbség az aktív és passzív hangfalak között? A Denon Márkabolt csapata hetente többszáz ilyen és hasonló kérdést kap a vásárlóktól. Nézd meg, milyen kérdések merülnek fel leggyakrabban!

, 10 leggyakoribb kérdés a Denon Márkaboltba, Denon Store

Márkabolt Budapesten, az Allee Bevásárló központban található. Minden nap száznyi jó hangzásra vágyó ember látogat hozzánk. A szakértőink mindig szívesen segítenek a megfelelő rendszerek kiválasztásában, bemutatják az érdekes termékeket, üzembe helyezik a felszerelést az otthonokban és egyéb kérdésekre is válaszolnak, amelyek felmerülnek az ügyfeleink részérő. Budai Mátyás, az egyik szakemberünk kiválasztotta a 10 leggyakoribb kérdést és megválaszolta a lehető legegyszerűbb módon:

Kezdjük a legáltalánosabb kérdéssel:

1. Mi a különbség az aktív és passzív hangfalak között?

A passzív hangsugárzó olyan hangszórókból tevődik össze, amelyek külső áramot / meghajtást igényelnek, egy erősítőből.

Az aktív hangsugárzó egy „házban” rendelkezik hangszórókkal és azok meghajtására alkalmas erősítővel, így nincs szükség külső erősítőre, csak egy bemeneti jel forrásra. Ilyen például a Dali Zensor 5 AX vagy a Canton AM5.

, 10 leggyakoribb kérdés a Denon Márkaboltba, Denon Store

2. Számítanak-e a helyiség méretei?

A szoba mérete nagy jelentőségű, bár nem a legfontosabb. Ne feledjük, hogy a legfontosabb szabály az, hogy a hangszórókhoz válasszunk erősítőt, mert az az, aminek kordában kell tartani, és nem fordítva. Az erősítő úgy van tervezve, hogy ellensúlyozza a magas / közepes hangszínvágást vagy a basszus vezérlését. Ehhez viszont a tér nagyságához megfelelő erősítőre van szükség, hogy precízen tudja alakítani a hangzást.

3. Fontos a helyiség akusztikája?

A helyiség akusztikája befolyásolja a hangvisszaadást számunkra jó, vagy nem kívánatos irányba. A visszhangos helyiségekben, ahol sok rideg, sík felület van és hangvisszaverődéseket, oltódásokat okoznak, gondoskodni kell a csillapításról. Nagyon jó megoldás a padlón lévő szőnyeg, függöny, könyvespolc, szövet kanapé. Falakon erre a célra hangelnyelők, sarkokban baszus csapdák helyezhetők el.

4. Mit jelent az MM és MC lemezjátszó hangszedő (Pick-up) és mi a különbség?

„Az MM hangszedő mozgó mágnes elvén működik, míg az MC mozgó tekercs elvén. Működésük az indukción alapul. Az átlagos MM szűkebb frekvenciatartományt és részletet ad le magasabb feszültségű jellel a nagy tekercsek és a relatíve nehéz mágnes miatt. A jele kevésbé érzékeny és kedvezőbb árú audio komponensekkel használható. Gyártásuk gépesített, ezért is kedvezőbb az áruk. A tű elkopása, rongálódása esetén könnyen és kedvező áron cserélhető. Az MC szélessebb frekvenciatarományt és több részletet ad le alacsonyabb feszültségű jellel a könnyű tekercs miatt. Komolyabb audio komponensekkel használható. Kézzel készülnek, precíziós munkafolyamattal. A tű elkopása, rongálódása esetén a komplett hangszedőt lehet csak cserélni, tűt nem. Természetesen vannak kivételek, ritkaságok, mint a Marantz TT-15S1 audiophile lemezjátszójának kézzel készült felsőkategóriás MM Virtuoso 2 ébenfa hangszedője, ami többek között egyedülállóan természetesen adja vissza a basszusgitár hangját, ami nem harsány, bántó, éles, hanem természetes és térbeli ábrázolása részletes magas dinamikával, minimális fázishibával és torzulással.

Például: MM jelszedő DENON DSN-85; MC jelszedő DENON DL-103R.

5. Mit jelent a magas kimenetű MC lemezjátszó hangszedő?

A magas kimenetű MC hangszedő megnövelt tekercstesttel rendelkezik, ezért a kimeneti jele közel azonos nagyságú az MM-hez képest. Kimenő jelének frekvenciatartománya és részletessége közelít az alacsony kimenetű MC-hez. Normál MM phono bemenethez csatlakoztatható, ami kedvezőbb árú sztereó erősítőn és már egyre több mozi erősítőn is megtalálható.

Például: DENON DL-110.

6. Tényleg fontos a kábel minősége?

Igen, fontos. A kábeleknek ellenállása, kapacitása és induktivitása van és nem kívánatos zajokat gyűjthetnek össze. A hangsugárzó kábeleknél is a teljes frekvencia átvitelre kihatással van, akár mint egy csillapító tag. Az analóg összekötő kábeleknél szintén, de az alacsony jelszintek miatt itt már komoly árnyékolásról is gondoskodni kell a környezetben lévő elektromos zajok, rádióhullámok, interferenciák, stb. miatt. Ezekre szintén érzékenyek a digitális összekötők, ahol jitter torzítás léphet fel. A jobb minőségű optikai összekötőknél a vezető szál vagy szálak valóban üvegszálból vannak, az olcsóbbak plexiből, vagy műselyemből. Itt is gondoskodni kell a megfelelő burkolatról, hogy a fény átvitelét ne rontsa, hanem segítse és a száltöréstől is védje. A kábelgyártók próbálják ezeket a nemkívánatos hatásokat minimalizálni, kizárni, mert ezek mind fontos láncszemei rendszerünknek, amik összekötik a komponenseket, melyeken állhat vagy bukhat a jó hangminőség és képminőség.

Például:

7. A TV kihangosítók (soundbarok) jól szólnak?

Bizonyos árszint felett igen. Kellően tisztán, érthetően és már zene esetén is szépen teljesítenek. Egy sztereó vagy mozi rendszert nem képesek teljes mértékben helyettesíteni, viszont jóval kedvezőbb az áruk és minimális kábel igényük van. Olyan helyekre ajánljuk, ahol más nem lehetséges, akár ár és/vagy hely szűke miatt.

Például: HEOS HOME CINEMA HS2, POLK MAGNIFI MAX.

8. Mit jelent a kettő, vagy három utas hangfal, és melyik a jobb?

A több utas hangsugárzók több, egymástól eltérő hangszórót tartalmaznak, melyeknek egymástól eltérő frekvenciatartomány leadása a feladatuk. Az egyik fő cél a minél tisztább hangzás. A legelterjettebbek a 2 utas állványos vagy polc sugárzók és a 3 utas álló dobozok. Ezekben a bemenő jelet passzív keresztváltóval (más néven alul, felül áteresztő szűrővel) választják szét mély, közép és magas frekvenciákra, hogy az adott hangszóró az általa lesugározni képes jelet kapja. Az utak számát nem feltétlenül a hangszórók száma, hanem a keresztváltó szabja meg. Egy 3 hangszórós álló doboz is lehet 2 utas. Az hogy melyik a jobb, az szubjektív, kezdve a helyiség méretétől, akusztikájától, hogy mi helyezhető el a környezetben, mi tetszik küllemre, hangra, és milyen láncba kerül bele.

Például: 3 utas a POLK SIGNATURE S60E, 2 utas a POLK SIGNATURE S20E és az S55E is.

, 10 leggyakoribb kérdés a Denon Márkaboltba, Denon Store

9. Mit jelet a két és fél, három és fél utas hangsugárzó?

Az elterjedtebb 2 és 3 utas hangsugárzók mellett léteznek 2 és ½ , 3 és ½ utas megoldások, ahol nem kap teljes szűrést egy hangszóró. Elterjedt megoldás egy 2 utas polchangsugárzó és egy 3 utas álló hangsugárzó közötti átmenet gyanánt a 2 és ½ utas álló doboz, ami mély, mély-közép és magas hangszórót tartalmaz, vagyis az egyik hangszórónak kettős feladata van és e miatt nem kap teljes szűrést. A másik irányzat a több magassugárzó használata, a magas frekvenciák részletesebb és tisztább viszaadása érdekében. A dóm magassugáró kiegészítve ribbon szalagsugárzóval. Előbbi egy kedvező középút, ahol egy kis felárért nagyobb testességet dinamikát kapunk a 2 utasnál, viszont még nem olyan telt a mélytartomány és tiszta a közép mint drágább 3 utas társánál. Utóbbi komolyabb termékcsaládoknál található meg az álló változatoknál, melyeknél a mély és középtartomány magas színvonalához a magastartomány tökéletesítése a cél.

Például: 2 és ½ utas Dali Opticon 6, 3 és ½ utas Dali Opticon 8.

10. Miért drágább az Audiophile erősítő, mint a Hifi?

A súly és megépítés mellett, mely szemmel is látható és fogható, még számos tényező befolyásolja a hangminőséget, mint például a komolyabb elektronikai kapcsolások, a válogatott alkatrészek, a tápellátás… Ezen tényezők összesége teszi a végeredményt egy önmagát átlagos hallásúnak tartó zenerajongó számára is jól hallható, magasab szintű, élvezetesebb hangminőséggé. Természetesen szükség van a hozzá való minőségű forrásra, kábelekre és hangsugárzóra is. Bizonyos szinteknél már a szoba akusztikát is figyelembe kell venni.

Például: Hifi erősítő: DENON PMA-800NE, Audiophile erősítő: Marantz PM-10.

, 10 leggyakoribb kérdés a Denon Márkaboltba, Denon Store

Ügyfeleink felmerűlő kérdéseik megválaszolása rendkívül fontos számunkra. Örülünk annak a ténynek, hogy az ügyfeleink a legjobb hangminőséget szeretnék biztosítani otthonukban, mintha moziban vagy koncerten lennének. Arra törekszünk, hogy ezt a vágyat megvalósítsuk. Szakértőink várják Önt a Denon Márkaboltban, mely megtalálható 1117 Budapest, Október huszonhamadika u. 8-10 házszám alatt, az Allee Bevásárlóközpont 2. emeletén.

Budai Mátyás
Denon Márkabolt, Boltvezető
Allee Bevásárlóközpont