A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?

0

A streaming technológia forradalmasította a zenehallgatás és a zenei anyagok megvásárlásának módját. A zenei streaming szolgáltatók már jó ideje több millió dalt kínálnak nekünk, amelyeket szinte bármikor meghallgathatunk. Érdemes-e viszont továbbra is foglalkoznunk az egyéb hanghordozók nyújtotta lehetőségekkel? Vajon a CD-k is egyre jobban elfognak tűnni a hétköznapjainkból, mint ahogyan az már régebben megtörtént a magnó szalagokkal és a kazettákkal? Melyek a jelenleg elérhető legjobb megoldások kedvenc zenéink lejátszására? A Denon Store szakértői ezúton szeretnének segítséget nyújtani a témakörben, és válaszolni pár fontos kérdésre.

A Denon Store bemutatótermébe látogató ügyfelek egyre inkább érdeklődnek a zenei streaming lehetőséget nyújtó audiorendszerek és lejátszóeszközök iránt. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra a kiváló minőségű hangzást, de fontos szempont az is, hogy ne foglaljon sok helyet a rendelkezésre álló térben. Jogosan merül fel az a kérdés, hogy érdemes-e befektetni nagyobb méretű, torony kivitelű audiorendszerekbe a zenei streaming korszakában? Figyelembe véve minden HiFi rajongó, zenehallgató ízlésvilágát, illetve azok preferenciáit, erre a kérdésre nem igazán létezik egyszerű válasz. Bemutatnánk most két olyan megoldást, amelyekkel több féle forrásból is hallgathatunk zenét, természetesen szigorúan az online, zenei streaming szolgáltatásokra koncentrálva, és szem előtt tartva az esztétikus megjelenést, a szolid méreteket is, hogy tökéletesen illeszkedjenek lakásunk belső dekorációjához.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

Mini audiorendszerek

A mai napig is nagyon sok zenehallgató rendelkezik tetemes CD-lemez gyűjteménnyel otthon, amelyek tárolása eléggé helyigényes, viszont fontos azt megjegyeznünk, hogy közülük nagyon sokan ezt a hanghordozót tartják a legkiválóbb minőségű megoldásnak kedvelt zenéik meghallgatásához. Ezért elsőként egy olyan mini audiorendszert szeretnénk bemutatni, amely lehetővé teszi a CD-lemezek lejátszását, valamint a Spotify és Tidal online zenei szolgáltatások felhőtlen élvezetét is. Ha pont ilyen megoldást keresünk, akkor érdemes egy pillanatra megállnunk a Marantz Melody X és a Wilson EL-4 (Exclusive Line-4) párosa előtt.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

Kezdjük a rendszer szívével, meghajtó és lejátszó egységével, a Marantz Melody X-szel (MCR-612) . Ez a kompakt, formatervezett megjelenésű erősítő rendszer kiváló minőséget biztosít minden hálózati zenelejátszási megoldás használata esetén. A kisebb, polc méretű hangsugárzók mellett akár egyes nagyobb méretű, háromutas hangsugárzók meghajtása sem okoz neki gondot, és mindezt kristálytiszta, precíz, átütő hangminőséggel teszi. A kiemelkedő hangzásvilágon túl a Marantz még sokoldalúságával is büszkélkedhet. A készülékben beépített CD-lejátszó egység, USB aljzat, két darab optikai bemenet, analóg RCA bemenet, DAB + / FM rádió tuner és bluetooth csatlakozási lehetőség kapott helyett, és természetesen a kábeles, plusz a vezetéknélküli WiFi lehetőség is rendelkezésünkre áll az internetre, helyi hálózatra való kapcsolódáshoz, hogy biztosítva legyen a streaming szolgáltatások, az internetes rádiók, és az otthoni NAS, azaz hálózati meghajtóink elérése, sőt a multi room rendszerbe való integrálás is.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

Hangszórók

A tiszta és kiváló minőségű hangzás eléréséhez, ki kell választanunk a megfelelő hangszórókat is. A Wilson EL4 hangszórók kiválóan illeszkedhetnek otthoni rendszerünkbe, ha egy kiváló ár-érték arányú hangszóró pár vásárlása a célunk. Egyedi kialakításának, kimagasló zenei teljesítményének, és rendkívüli mélyhangjainak köszönhetően mindeképpen kiemelkedik a hasonló árú versenytársai közül. Az alacsony frekvenciás hangok rendkívül kellemesek, meleg árnyalatúak, és ugyanakkor gyorsak, precízen ütemezettek, ami főként a lábdobok és a basszusgitárok esetében jelent óriási előnyt. A közép és a magas frekvenciatartományban a hangszórók szintén kellemesen meleg tónusú, és még csak véletlenül sem tolakodó, emberközeli hangzásvilágot varázsolnak a hallgató elé, miközben a gitár és az ének hangok is kellő pontossággal, életteliséggel prezentálódnak.

Aktív hangszórók

Az előbb említett, klasszikus „erősítő és a passzív hangszóró pár” megoldások mellett még ott vannak az aktív hangszórók is. Bizonyára, mindenki tudja vagy sejti, hogy az ilyen típusú aktív hangszóró rendszerek egyenlőek a hangszórók és az erősítők egybeépített párosításaival. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen konstrukciókat néha tévesen egy kalap alá szokták venni a számítógépes hangszóró szettekkel, amelyek az esetek többségében nem is komolyabb zenehallgatásra terveztek, és így nem is nyújtanak túl jó minőséget sem. Az olyan legendás Hi-Fi cégeknek köszönhetően, mint például a Bang & Olufsen, a DALI vagy a Canton, még a legelfogultabb HiFi rajongók véleménye is teljesen pozitív irányba vált az aktív hangszórókat illetően.

Nézzünk is meg két nagyszerű példát a Canton aktív hangszórói közül. A Smart Vento sorozat a Smart Vento 3 polc hangszórót, és a Smart Vento 9 padló hangszórókat foglalja magába, 350 W illetve 600 W összteljesítménnyel.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

Canton Smart Vento 3 és Smart Vento 9

A Smart Vento hangszórók csatlakozók széles tárházával is rendelkeznek, így lehetővé téve, hogy mindenféle bemeneti forrásból származó hang megszólalhasson rajtuk. A csatlakozók között megtalálható a szimmetrikus XLR, az asszimetrikus analóg RCA, a digitális koaxiális bemenet és még egy kimenet is, a digitális optikai csatlakozó, sőt még egy USB-DAC csatlakozó is, amelyek mellett még beépített bluetooth is helyet kapott. Ilyen széles csatlakozási választék mellett szinte bármelyik hálózati lejátszóval, TV-vel, számítógéppel összeköthető, sőt még a telefonunkhoz is azonnal hozzárendelhető, aminek köszönhetően képessé válik a zenei streaming szolgáltatások azonnali igénybevételére bármilyen kéznél lévő okos eszköz használata esetén.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

A Smart aktív hangszórók a Vento sorozat alapjaira épülnek, amelyek a passzív párjai az ugyanolyan típus számmal ellátott Vento 3 és 9 hangszóróknak, így megjelenésben és hangban is a már megszokott színvonalat hozzák. A monumentális, magasfényű, fekete színű, lakkozott hangszórók nem csak a fülünket, de a szemünket is egészen biztosan gyönyörködtetni fogják. A passzív tipusokhoz hasonlóan a hangzásvilág szintén tipikusan Canton-os, hála a kiváló minőségű beépített erősítőknek. A precíz, részletező hangleképezés alapvető fontosságú volt a Smart széria esetében, így a finomabb jazz és rock zenei felvételek esetében is kiegyensúlyozott hangot kapunk. A közép és a magas hangszóróknak köszönhetően a Smart Vento széria egy élethű, szinte már sebészi pontosságú hangteret jelenít meg előttünk.

A streaming szolgáltatásoké és az otthoni (NAS) szervereké a jövő?, Denon Store

Összegezve tehát, arra szerettünk volna rámutatni ezzel az írással, hogy a HiFi berendezések méretének már nem feltétlenül kell kompromisszumot jelentenie a zenei hangminőségre nézve. Ilyen módon lehetővé válik, hogy háztartásainkba olyan berendezéseket válasszunk, amelyek megfelelnek mind a hangminőségbeli, mind a vizuális szempontjainknak. Ezúton is nagy szeretettel meghívjuk Önt a Denon Márkabolt bemutatótermébe, ahol meghallgathatja és kipróbálhatja a kívánt készülékeket, szakembereink pedig a legnagyobb örömmel segítenek Önnek a testhezálló hangrendszer kiválasztásában.

Denon Store Budapest csapata