Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?

0

Milyen hangszórót válasszunk otthonra? A polcos vagy álló kivitelű mellett érdemes döntenünk, hogy a meglévő, illetve megvásárlás előtt álló HiFi rendszerünket megfelelően kiszolgálja? Erre keressük most a választ ennek az írásnak a keretein belül.v

Melyik méret és kivitel tehát a megfelelő választás számunkra, a nagyobb, álló vagy a kisebb, állványra is ültethető polc hangsugárzó? Ez az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, amit ügyfeleink feltesznek nekünk a DENON Márkaboltban, legyen az illető kezdő vagy akár tapasztalt HiFi rajongó. Szakembereink ezúton is segítséget nyújtanak Önnek a megfelelő hangszórók kiválasztásában. Először is fontos tudnunk egy pár olyan alap információt a megfelelő döntés meghozatalához, mint például a szoba alap mérete, valamint, hogy milyen fajta zenei produkciókat hallgatunk általában, ugyanis ezek nagyon árulkodóak lehetnek arra nézve, hogy mi a megfelelő választás számunkra. A végső döntés megkönnyítésére most egy kis olvasásra kalauzoljuk Önt!

A legegyszerűbben valahogy így osztályozhatjuk az eshetőségeket: Nagy méretű álló hangszórók – nagy szobákba, Kis méretű álló vagy polcos hangszórók – kis szobákba. Ez egy nagyon fontos szempont a rendelkezésre álló szoba mérete miatt, ahogy a megfelelő teljesítményű erősítő kiválasztása is, mivel csak a megfelelő teljesítményű rendszer tud kiváló élményt, hangzást biztosítani az adott nagyságú, behangosítani kívánt térben. Az alul méretezett rendszerek sajnos nem lesznek képesek hozni a kívánt minőséget.

Milyen egyéb tényezők befolyásolják még a hangszórók kiválasztását?

Számon nagy és kis méretű hangszóró kapható jelenleg a piacon különféle kivitelben, változatos formavilággal és teljesen különböző hangzásvilággal. Költségvetésünk figyelembevételével, a megfelelő ár sávban kiválasztott, tetszetős hangú és külsejű hangszórók számbavétele mellett még mindig el kell döntenünk, hogy inkább egy kedvezőbb árú álló hangsugárzót, vagy egy drágább, magasabb kategóriájú polc hangsugárzót , ún. monitor hangsugárzót választunk-e.

A helyiség méretén kívül még az alábbi tényezők is számítanak:

  • a szoba szabályossága vagy éppen annak szabálytalansága,
  • a leginkább hallgatott zenei stílusok,
  • a hangrendszer használatának módja és annak körülményei,
  • az esztétikus megjelenés.

Ezek ugyebár adottságok, alapvető tényezők, amelyek meghatározzák, hogy melyik hangszóró típus a megfelelő választás zenehallgatási igényeink kielégítéséhez, és egyúttal segítségünkre szolgálnak abban is, hogy szűkítsék az ideális választások körét, ezzel is megkönnyítve a döntést számunkra.

Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?, Denon Store

Szobaméret

Kezdjük az első, alapvető fontosságú paraméterrel, a szoba méretével. Az általános tapasztalat az szokott lenni a vájt fülű szakemberek és munkatársaink részéről, hogy nagyjából a legfeljebb 20 m2-es helyiségekben a monitor hangszórók használata tökéletesen megfelelő opció lehet. De vajon használhatunk-e ilyen méretű helyiségekben álló hangsugárzókat? A válasz természetesen igen, de ugyanakkor óvatosabbnak kell lennünk az álló hangszóró kiválasztása során, mint a monitor hangszórók esetében, mert néha a nagyobb méret miatt ellentétes hatást érhetünk el, azaz a hangszórók adta nagyobb mértékű basszus akár még problémát is jelenthet a hangzásra nézve. Ha már a basszusról beszélünk, fontos megemlíteni, hogy az polc hangszórókban sajnos jóval kevesebb basszus van a doboz méretéből adódóan, mint álló társaikban, így ez mindig joggal okoz aggodalmat a vásárlás előtt. Nos, ez csak puszta fizika, semmi több. Egy jó polc hangszóró optimális basszust fog adni a kisméretű (max. 20 m2) helyiségekben, míg egy nagyobb méretű helyiségben, azaz 20 m2 felett egy kisebb vagy közepes méretű álló hangsugárzó lesz az ideális választás. 40-50 m2 felett már kizárólag a nagyméretű álló hangsugárzók jöhetnek csak szóba. Minél nagyobb a hangszóró, annál több mélyhangot, annál nagyobb basszust fogunk kapni. A helyiség méretéhez képest rosszul megválasztott, túl nagy méretű hangszórók olyan nagy mennyiségű basszus hangot adhatnak le, hogy a többi frekvencia már nem tud érvényesülni, tehát a hangszóró kioltja saját magát. Ennek fordított esete, amikor túl nagy helyiségbe kerül be egy kisebb polc hangszóró, vagy egy túlságosan kis méretű álló hangszóró, és így a mélyhangok szinte egyáltalán nincsenek jelen, sőt, a középső hangtartomány sem teljesen kielégítő, így szinte csak a magas hangok érvényesülnek.

Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?, Denon Store

A szoba szabályossága, alakja

Folytassuk a helyiség szabályszerűségével, annak formájával, ami jelentős hatással van az akusztikára, ez ugyanis nagyon fontos, meghatározó tényező a hangszórók kiválasztásában. Nézzünk egy konkrét példát, ahol a szobánk egy téglalap alapú, 7m x 3,5 m-es (24,5 m2) helyiség, és a hangszóróink a hosszabb oldalon állnak. Ebben az esetben jó választás lehet az állványon lévő polc hangszóró pár, de amennyiben a rövidebb oldalra kerülnek a hangszórók, egy kisebb álló hangsugárzó pár még ideálisabb választás lehet. A közepes vagy a nagyobb álló hangszórók használatát az említett szoba méretéből adódóan viszont már nem tanácsoljuk, mert a legtöbb esetben a basszus hangok kellemetlen dübörgést és kioltódásokat okozhatnak.

Helyiségünk akusztikáját nehéz meghatározni első ránézésre, ezért a legjobb megoldás ilyen esetekben az, ha a számunkra érdekes hangszórókat előbb meghallgatjuk, majd a nyertes hangkarakterű hangszóró párral otthonunkban is végzünk egy teszt meghallgatást. Márkaboltunkban igazi szakemberek dolgoznak, akik szívesen adnak tanácsot a megfelelő hangszó kiválasztásában és demonstrálják is azokat. Az optimális megoldás kiválasztása érdekében lehetőség van előzetes egyeztetés alapján otthoni felmérésre és bemutatóra is. (Ennek feltételeivel, esetleges költségeivel kapcsolatban érdeklődjenek üzletünkben személyesen, telefonon vagy e-mail-ben!)

Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?, Denon Store

A hangszóró kiválasztása a kedvenc zenéink segítségével

A kedvenc zenéink, azok zenei stílus besorolása nagy jelentőséggel bír az ideális hangszórók kiválasztásában, és még arra is hatással van, hogy mekkora méretű doboz lesz elegendő számunkra. A jazz, a soft rock és hasonló műfajok esetében az állványra szerelt hangszóró pár nagyszerű választás lehet a finom, könnyed hangzás elérése érdekében. A drágább, magasabb minőségi kategóriájú álló hangsugárzók természetesen itt szükségesek lehetnek, ha nagyobb helyiséget kell kiszolgálni, és ugyanolyan fontos a részletgazdagság és az apró hangbeli finomságok prezentációja. Ha azonban fontos a basszusgitár erőteljes hangja, vagy rap-et, elektronikus zenét, bonyolultabb gitártémákat hallgatunk, akkor szinte az álló hangsugárzó lehet az egyetlen jó megoldás. De van példa ilyen árbeli átfedésre fordított esetben is.

Adott árkategóriában például vásárolhatunk egy nagyszerű hangzásvilágú Oberon 7 hangszóró párt, ami egy közepes méretű, szilárd alapokon nyugvó, álló típus, kellemesen nagy basszus-hangteljesítménnyel.

A DALI Opticon 2 polc hangsugárzó ugyanabban az árkategóriában helyezkedik el, mint az Oberon 7 álló pár, de magasabb minőségi kategóriát képvisel, tehát kifinomultabb, egyenletesebb hangzást, szélesebb színpadképet ad. Tehát egy kisebb vagy átlagos méretű helyiségben az Opticon 2 polc hangsugárzó egy sokkal jobb, minőségibb választás a részünkről.

Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?, Denon Store

A hangszórók felhasználásának alapvető célja otthonunkban

A hangsugárzók felhasználásának módja és használat körülményei is olyan lényeges szempontok, amelyeket fontos szem előtt tartani választás előtt. Márkaboltunk ajánlatai között elsősorban az otthoni zenehallgatásra összpontosítunk, ami azt jelenti, hogy a fotelből, kanapéból egy kellemes, ésszerű hangerő beállítása mellett kiváló hangminőségben élvezhetjük kedvenc zenéinket. Természetesen némi plusz hangerő növelés is belefér, ha esetleg kisebb összejövetelt, bulit rendezünk, viszont nagyobb volumenű, komolyabb hangerőt megkívánó party-k rendezése esetében az ideálisnál nagyobb teljesítményű és tűréshatárú rendszert érdemes tervezni otthonunkba. A nagyméretű álló hangszórók és a nagyobb teljesítményű erősítők választása határozottan javasolt ebben az esetben. Fontos megjegyeznünk, hogy ezek a nagyobb teljesítményű rendszerek ugyanúgy alkalmasak otthoni leülős zenehallgatásra, sőt még sokkal jobb minőségű, torzításmentesebb hangot fognak biztosítani, mint a kisebb teljesítményű rendszerek.

Fontos-e a megjelenés?

Az utolsó, de azért szintén nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, az a hangszórók esztétikus megjelenése. Természetesen a hangszórók legfontosabb szerepe a tökéletes hang biztosítása számunkra, de a nappali dekorációjának szerves részét is képezi egyben. Gyakran ez dönt arról, hogy álló hangsugárzókat vagy éppen állványra ültetett polc hangsugárzókat vásárolnak-e, és persze nagyban függ még a választás az egyéni ízléstől is. Nézzünk erre egy példát, figyelembe véve a vásárlók véleményét. A Canton Chrono 90 DC álló hangszóró pár nagyméretű, és a maga egyszerűségében gyönyörű is, de nem mindig felelnek meg a szoba dekorációjának. A Focal Aria széria, például a Focal Aria 936 álló hangszóró pár diószínben is kapható és másabb formavilággal rendelkezik, miközben hasonló árkategóriát képvisel.

Álló vagy Polc hangsugárzót? Drágábbat vagy olcsóbbat? Milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntést vásárlás előtt?, Denon Store

A fenti tényezők figyelembevételével már sikeresen meg tudjuk határozni, hogy milyen típusú hangszórókra van szükség szobánkba a zenehallgatáshoz és/vagy a házimozizáshoz. A DENON Márkabolt bemutatótermében szakértőink várják Önt, hogy szaktudásukkal segíthessenek kiválasztani a legideálisabb hangrendszert.

Denon Store Csapata