Házimozi – útmutató kezdőknek

0

Amikor a legjobb megoldást keresed otthonodba a piacon elérhető házimozik közül, biztosan sok olyan opcióra bukkansz, amelyek túl bonyolultnak tűnhetnek az elején. Sztereó, Atmos, hangprojektorok 5.1, 5.1.2, central hangsugárzók, surround hangsugárzók, stb…

Most az a kérdés merül fel, hogyan tudnál választani valamit, ami neked való, anélkül, hogy szakértő lennél az audiotechnológia terén.

Semmi gond, segítünk mindenben. De mindent a maga sorrendjében.

Az első 3 kérdés, amelyet mindenkinek fel kell tennie, mielőtt fejlesztené az audiorendszerét:

  1. Mekkora a helyiségem?
  2. Mi célból veszem az audio rendszert? (TV-hang erősítése, filmezés, konzoljátékok, audió)
  3. Szeretném most megvenni az egész rendszert, vagy hagyjak lehetőséget továbbfejlesztésre?

A fennmaradó kérdés a költségvetés, amivel rendelkezünk. Sokkal könnyebb lesz alapvető döntéseket hoznunk, ha még az elején meghatározzuk, mennyit tudunk költeni egy audió rendszerre.

, Házimozi – útmutató kezdőknek, Denon Store

Ahány ember,….

…annyi válasz

Nézzük csak az első lehetséges megoldást:

1. Költségvetési megközelítés:

Szeretnék jobb hangzást a nappalimba, de még nem vagyok biztos benne, hogy teljes házimozi rendszer érdekel.

Itt segítségünkre siet a hangprojektorok széles választéka. Okos megoldás azok számára, akiknek szamít a helytakarékosság. A készüléket a TV szekrényre helyezhetjük, vagy ha a képernyő a falra fel van szerelve – alá helyezhetjük a hangprojektort is. Csatlakoztassuk egymással és kész!

Ebben a kis csoportban a gyártók egyre jobb megoldásokat találnak nekünk:

Ha fontos neked, hogy a készülék inkább kisméretű legyen, mintsem túl szembetűnő, de azt szeretnéd, hogy biztosan „fülbetűnő” legyen a szó jó értelmében, akkor az elvárásaidnak biztosan a Polk Audio Magnifi Mini fog megfelelni. Az egyik legkisebb méretű, de meglepően nagy hangerejű soundbar, ami ráadasul elérhető áron kapható.

, Házimozi – útmutató kezdőknek, Denon Store

A Polk előrelépést is tett. A Magnifi Max, a Magnifi Mini nagyobb barátja, alapvetően tömörített-házimozi megoldás. A szett összetevői soundbar, mélyláda, két surround hátsó hangsugárzó, ami kis helyiségekben teljesen elegendő megoldás.

, Házimozi – útmutató kezdőknek, Denon Store

A következő általunk ajánlott készülék nem annyira kedvező árú, de a funkciók miatt, amelyekkel rendelkezik, nagyon érdekes. Egy egyedi, all-in-one termékről van szó: Naim Mu-so. A készülék 7 beépített hangszóróval rendelkezik, ezért a hangzása tényleg vonzó. A Mu-so olyan szerepet játszhat az otthonodban mint soundbar, lejátszó, rádió, vagy ébresztő. Ráadásul, ami nagyon érdekes, lehetővé teszi, hogy személyre szabjuk a megvásárolt készüléket – kicserélhetjük a készülék rácsát egy másik színűre.

, Házimozi – útmutató kezdőknek, Denon Store

Akik az gondolják, hogy a hangprojektor csak az első lépés az audió rendszer kiválasztásában és valamikor további felszereléssel szeretnének fejleszteni, leginkább a Heos Bart vegyék maguknak.

A készülék úgy néz ki, mint egy átlag soundbar. De ha egy kis figyelmet fordítunk a funkciókra, amelyekkel rendelkezik, azonal észrevesszük, hogy a Heos Bar egy igazi hibrid. Mint egy hagyományos projektort a TV-hez lehet csatlakoztatni, vagy lejátszani rajta a zenét a Heos alkalmazás segítségével. De, ami a legfontosabb, az egész rendszert fel tudjuk építeni, mint egy kocka-várat. A Heos rendszer olyan lehetőséget nyújt, hogy hozzáadhatunk a szetthez további elemeket: Heos Sub-ot, különleges hangzásó hangsugárzókat, amelyekkel elkészül a teljes 5.1 vagy 7.1 szett…

Ebben a pillanatban olyan kérdés merül fel bennünk, hogy mit is jelent az 5.1 szett?

…de ezt leírjük a következő bejegyzésben.