HOGYAN DIGITALIZÁLJUK BAKELIT LEMEZEINKET?

0

A zenehallgatási szokások egyik legújabb változása a fekete lemezek reneszánsza. Ennek természetes hozadéka, hogy számtalan új kiadás is megjelenik és a lemezjátszóknak is eddig sosem látott széles kínálata jelent meg a piacon. De érdemes-e digitalizálni kedvenc lemezeinket, a zenei streaming szolgáltatók korszakában? Ha úgy döntünk, hogy igen, akkor hogyan fogjunk hozzá? Milyen eszközökre lesz ehhez szükség? Az alábbiakban adunk néhány tippet.

A történelem során a zene sosem volt még ennyire a mindennapok része. Mindenütt körülvesznek minket a különböző zenei tartalmak. Hallgatjuk őket otthon, iskolába vagy munkába menet. Telefonon, az autóban. Szinte minden üzlet, pláza, étterem vagy kocsma állandó zenét biztosít vevői vagy vendégei számára. Az aktuális slágerek mindegyikével többször is találkozunk, még akkor is ha semmilyen zenelejátszó eszközünk sincs. Lehet persze vitatkozni azon, hogy ez zenehallgatás-e vagy a rengeteg zenei tartalom csupán valami állandó háttérzajjá tömbösülve képezi-e életünk részét. Ennek pont az ellenkezőjét jelenti a lemezek rituálé szerű meghallgatása, amelyek így sokkal fókuszáltabb zenei élményt jelentenek. Sokaknak pont ezért jelent szentségtörést vagy totális értelmetlenséget az analóg lemezek digitalizálása.

HOGYAN DIGITALIZÁLJUK BAKELIT LEMEZEINKET?, Denon Store

Természetesen korteskedni mi sem fogunk a lemezek digitalizálása mellett, viszont releváns igénynek tartjuk, hogy felvételeinket könnyen transzportálhasuk az analógból a digitális világba. Az analóg és a digitális zenehallgatás igen különböző igényeket támaszt és körülményeket feltételez, de mindkettő valódi ”zenehallgatás” – így egyaránt teljes jogú polgárai a zenei élmények színes világának. A digitalizálásnak a ritkaságnak számító felvételek esetében van leginkább értelme, hiszen az analóg felvételeink a lejátszáskor vannak kitéve legjobban a sérülés kockázatának.

Mire lesz szükségünk a digitalizáláshoz?

Elsősorban jóval több időre és türelemre, mint amennyit a digitális fájlok másolásakor megszoktunk. A lemezek bemásolása csak valós időben lehetséges és a ha bármi közbejön, akkor újra és újra meg kell ismételnünk. Három alapvető komponensre lesz szükségünk. Egy lemezjátszóra, egy megfelelő phono előerősítőre és egy analóg-digitális konverterre. Persze vannak eszközök amelyekben mindhárom megtalálható. Ilyen például az ION PRO 500BT lemezjátszó.

HOGYAN DIGITALIZÁLJUK BAKELIT LEMEZEINKET?, Denon Store

Továbbá szükség lesz egy megfelelő szoftverre is, ami kezelni tudja a konverterből kapott digitális jeleket. A konverterek, ill. a konvertálásra alkalmas eszközökhöz általában CD-n vagy letöltési link mellékelésével biztosítják is a kellő szoftvereket. A kapott szoftverek helyett vagy azok alternatívájaként kézenfekvő választás lehet az Audacity, amely egy széleskörben használt és számtalan lehetőséget kínáló ingyenes szoftver.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha már minden szükséges eszközt előkészítettünk, akkor a lemezjátszó precíz beállításával kezdjünk. Állítsuk be a hangkart és tisztítsuk meg a tűt – erre kiválóan alkalmas a Pro-Ject CLEAN IT tűtisztítója. Valamint a lemez megtisztításáról se feledkezzünk meg – ebben kiváló segítséget nyújthat a Pro-Ject egy másik terméke a BRUSH IT lemez tisztító kefe.

HOGYAN DIGITALIZÁLJUK BAKELIT LEMEZEINKET?, Denon Store

A tisztítás alapvető és rendkívül fontos eleme a felvételek digitalizációjának. A barázdákban és a tűn megtelepedő kosz drasztikusan ronthatja a felvétel élvezeti értékét, és mivel a rögzítés valós időben történik, így jelentős időveszteséget jelent, ha többször is fel kell vennünk egy-egy felvételt.

Néhány praktikus tipp

A felvételeket lehetőleg minél alacsonyabb hangerőn rögzítsük, mivel ezzel is minimalizálhatjuk a jelút esetleges torzításait. Mindenképp magas bitrátájú formátumokat válasszunk a rögzítésre – a WAW és a FLAC tökéletesen megteszi. A fájlokat érdemes pontosan elnevezni, minden jelentős adatot felsorolva benne – az Audacity programmal ez könnyedén megtehető. A pontos elnevezéseknek, annál nagyobb hasznát vesszük majd, minél nagyobb a gyűjteményünk – a pontos fájlnevek rendkívül meg tudják könnyíteni egy-egy mű gyors előkeresését.

Lemezek bemásolása USB meghajtóra

HOGYAN DIGITALIZÁLJUK BAKELIT LEMEZEINKET?, Denon Store

Eddig a digitalizáció klasszikus útját tekintettük át, de léteznek ennél lényegesen kompaktabb megoldások is. Ilyen például a Denon DP-450USB lemezjátszója, amely egy pendrivera is képes felmásolni kedvenc lemezeinket, amelyeket később így könnyedén átmásolhatunk számítógépünkre vagy NAS szerverünkre.

De érdemes egyáltalán analóg felvételeink digitalizálásával vesződni?

Ezt mindenki döntse el maga. Egy jól digitalizált lemez, képes lesz átmenteni némi analóg bársonyosságot digitális alteregójába is – és mindenképp egy markáns és jól érzékelhető stációt tud képezni az analóg és a digitális világ között, és ebből adódóan, mindkét világtól különböző élményt tud adni számunkra. Ha felleljük magunkban az igényt, hogy „analógosabban” tudjunk zenét hallgatni a telefonunkról munkába menet, autót vezetve vagy az irodában ülve, akkor érdemes lesz időt szánnunk lemezeink digitalizálására. Ehhez viszont jelentős hasznát vehetjük egy jó minőségű vezeték nélküli fejhallgatónak – ilyen például a Denon AH-GC30 zajszűrős és Bluetoothos fejhallgató, amely bármikor segítségünkre lehet, hogy kiszakadjunk környezetünk zajos zűrzavarából.

Tehát időigényességének dacára, érdemes lehet digitalizálni lemez gyűjteményünket – és mint a fentiekből ez kiderült, megfelelő eszközökkel ezt könnyedén meg is tehetjük. Ha ilyesmit tervez, feltétlenül keresse fel munkatársainkat a Denon Márkaboltban és nyugodtan kérje segítségüket a megfelelő eszközök kiválasztásában.

Denon Store
Csapata