Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?

0

Melyik sztereó erősítőt válasszuk? Ezzel a kérdéssel fogunk foglalkozni jelen írás keretein belül. A piacon rengeteg készüléket találunk, amelyek különböző specifikációkkal rendelkeznek. De melyiket vegyük meg rendszerünkhöz kiindulásként? Számítani fog a szobánk mérete is? Inkább sztereó erősítőt, házimozi erősítőt vagy minden az egyben típusú készüléket válasszunk? Szakembereink a Denon Márkaboltból most ellátják Önt pár jó tanáccsal.

A megfelelő erősítő kiválasztásának legegyszerűbb módja az, ha felteszünk magunknak néhány kulcskérdést. Ezeket megválaszolva sokkal könnyebben meghatározhatjuk, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező készülékre és kiegészítőkre lesz szükségünk.

Sztereó erősítő, házimozi erősítő vagy minden az egyben rendszer?

, Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

Jelenleg a sztereó erősítők piacán általában háromféle konstrukcióval találkozhatunk. Az első a klasszikus integrált sztereó erősítők, például a Denon PMA-800NE, amelyhez kiegészítő lejátszó eszközöket csatlakoztathatunk, mint például egy CD-lejátszóhoz, hálózati lejátszót lemezjátszót. Egy másik lehetőség a streaming lehetőségeket nyújtó sztereó készülék, amire jó példa a Marantz PM7000N típusú készüléke. Ez egy integrált Hi-Fi sztereó erősítő, amely már rendelkezik a HEOS hálózati lejátszó és multiroom rendszerrel, így ennek köszönhetően kedvenc zenéinket közvetlenül a streaming szolgáltatásokból (beleértve a Spotify, Tidal, Deezer) vagy otthoni szerverünkről is lejátszhatjuk.

, Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

A harmadik lehetőségünk lehet egy sztereó házimozi erősítő, ami esetünkben egy sztereó receiver, a Denon DRA-800H típus. Ezek az integrált HDMI csatlakozóval is rendelkező erősítők, beépített hálózati lejátszóval felszerelve, amelyek lehetővé teszik a Wi-Fi hálózathoz történő csatlakozást és a zeneszámok vezeték nélküli lejátszását otthoni szerverünkről, valamint olyan streaming szolgáltatásokból, mint a Spotify, Tidal vagy a Deezer. Az internet rádió vételi lehetőség mellett még FM/DAB rádió tunerrel is rendelkezik.

Vannak még olyan mini all-in-one rendszerek is, mint például a Marantz Melody X (MCR-612), ami lényegében egy sztereó erősítő kompakt kivitelben, beépített CD-lejátszóval, FM/DAB rádióval, digitális és analóg bemenettel, HEOS rendszerrel és bluetooth-szal felszerelve. Természetesen vannak más, komoly felépítésű konstrukciók is, amelyek előerősítőből, végerősítőből és a hozzájuk csatlakoztatott lejátszóeszközökből állnak. A haladó, kompromisszum nélküli minőség iránt elköteleződött zenehallgatók figyelmébe ajánljuk az angliai illetőségű Naim Audio készülékeit. A Naim Audio komolyabb sztereó rendszereinek ára elérheti a többszáz ezer, vagy inkább több millió forintos árat is, a megfelelő készülékek kiválasztásához pedig több óra beszélgetés, tervezés is szükséges lehet, így, egy ilyen rendszer vásárlása előtt mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a Denon Márkaboltban dolgozó kollégáinkkal, ahol a releváns hangrendszerek meghallgatására is lehetőséget tudunk biztosítani.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

Milyen forrásból hallgassunk zenét?

Ha elsősorban online streaming szolgáltatásokat fogunk használni, akkor érdemes megfontolni egy olyan sztereó készüléket, amely már rendelkezik beépített hálózati lejátszóval (például a már említett HEOS kompatibilis Denon DRA-800H). Ha sok CD-t hallgatunk a streaming szolgáltatások mellett, és nincs lehetőségünk a hely hiánya miatt nagy méretű eszköz vásárlására, akkor érdemes egy olyan mini rendszerre gondolni, mint például a Marantz Melody X (MCR-612). A hanglemezek kedvelőit különösképpen érdekelheti a beépített phono bemenet az eszközben, lehetővé téve a lemezjátszó közvetlen csatlakoztatását az erősítőhöz különálló phono előerősítő megvásárlása nélkül.

Mit fogunk csatlakoztatni az erősítőhöz?

, Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

Alapvetően fontos azt tudni azt is, hogy milyen eszközöket akarunk csatlakoztatni az erősítőnkhöz. Ha a televíziókészülék hangját szeretnénk hallgatni, akkor mindenképpen szükségünk van egy olyan integrált erősítőre, amely optikai bemenettel van felszerelve. Azonban egy olyan helyzetben, amikor meglehetősen sok berendezésünk van, azaz további lejátszó eszközöket, TV dekódert, Blu-ray lejátszót, hálózati lejátszót is szeretnénk csatlakoztatni, akkor érdemes olyan sztereó erősítőben gondolkodnunk, amely sok HDMI csatlakozóval rendelkezik, mint például a Marantz NR1200 vagy a DENON DRA-800H. Ezekkel az erősítőkkel egy gombnyomásra elérhetjük bármelyik eszközünket a megfelelő HDMI bemenetet választva.

Milyen felszerelést érdemes választania kezdőként a Hi-Fi világában?

, Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

Ha éppen most kezdte kóstolgatni a HiFi világát, és nem teljesen biztos benne, hogy mire is lenne szüksége, akkor érdemes megfontolni valamilyen korrekt hangnőséggel rendelkező, és jó ár/érték arányú megoldást. Ilyen példa a Denon PMA-800NE. Ez egykiváló minőségű integrált sztereó erősítő, digitális és analóg csatlakozókkal, és phono fokozattal is felszerelve, ami lehetővé teszi TV készülék, CD lejátszó, hálózati lejátszó, illetve lemezjátszó csatlakoztatását is. Azok számára, akik streaming szolgáltatások által szeretnének zenét hallgatni, a készülék tartalmaz egy beépített Bluetooth vevőt is, amely lehetővé teszi a telefonhoz, tablet géphez történő csatlakozást. Ez a megfizethető árú integrált sztereó erősítő minden bizonnyal jó kezdete lehet egy nagyszerű utazásnak az audio világban.

A megfelelő erősítő kiválasztása a helyiség mérete alapján

, Hogyan válasszuk ki a megfelelő sztereó erősítőt?, Denon Store

A legfeljebb 20m2 nagyságú terekben elegendőek lehetnek olyan mini Hi-Fi rendszerek, amelyek csatornánként már legalább 60 Watt teljesítmény leadására képesek. Ilyen például a Denon CEOL RCDN-10. A 25-35 m2-es helyiségeknél már érdemes inkább eszközt választani, amelyek teljesítménye 70-100 W között mozog, mint például a Denon PMA-800NE integrált sztereó erősítő. Ha viszont még nagyobb tér áll a rendelkezésünkre, akkor már bizony a 140 Watt (@ 4 Ω) teljesítményű Denon PMA-1600NE erősítőre lesz szükségünk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy mekkora ellenállás tekintetében (Ω – Ohm) vizsgáljuk az adott erősítő teljesítményét. Egy erősítő, ami 60 Watt teljesítményt ad le 4 Ω ellenállásesetén, az kisebb leadható teljesítménnyel rendelkezik, mint az az erősítő, ami 60 Watt teljesítményt ad le 8 Ω ellenállás esetén.

Miközben válaszokat keresünk kérdéseinkre, érdemes megjegyezni, hogy az emberi fül a legjobb mérce, ha meg szeretnénk állapítani egy adott rendszer hangminőségét. A sok esetben túlságosan is szubjektív vélemények olvasgatása helyett ajánlatosabb inkább ellátogatni a Denon Márkaboltba (Allee Bevásárló központ, 2. emelet), és kollégáink segítségét kérve megtalálni a számunkra legmegfelelőbb rendszert. A megfelelő erősítő kiválasztása után érdemes több hangszóróval is meghallgatni azt, hogy megtaláljuk azt a hangkaraktert, ami tetszik a fülünknek. Márkaboltunkban mindenki megnézheti alaposabban is a kiszemelt készülékeket, így biztos, hogy az esztétikai elvárásainknak megfelelő, dizájnos megjelenésű eszközt vihetünk haza otthonunkba. A hangtechnikai berendezések a belsőépítészet egyik elemévé váltak mostanára, ezért fontos, hogy a kiváló minőségű, precíz hangzás mellett vizuálisan is illeszkedjenek a behangosítani kívánt térbe.

Denon Store
Csapata
Budapest