Mi a multiroom?

0

Van-e olyan lehetőség, hogy kábelek nélkül összekötsük a különböző szobákban lévő audió készülékeket egy szinkronizált rendszert létrehozva? Nehéz vezérelni már kiépített rendszert? Olvasd el, mit jelent valójában a MULTIROOM és milyen lehetőségeket kínál.

Az önvezérelt járművek, a drónok, az intelligens otthon mind olyan megoldások, amelyeket a közelmúltig csak a sci-fi filmekből ismertünk. A mai világban ezek egyre gyakrabban megjelennek a mindennapi életünkben. Manapság egy ház építése során nemcsak vízvezetékeket, fűtő- és elektromos berendezéseket tervezünk, hanem a távfelügyeleti technikáról is gondoskodunk. Az egyik legnépszerűbb ilyen rendszer kétségkívül a multiroom technológia.

Multiroom régen és ma

A többcsatornás rendszerek nem az elmúlt évtized technikai újdonságai. Gondoljunk vissza arra az időszakra, amikor még fiatalkorunkban iskolába jártunk, és ott volt hangosbemondó. Akkor is lehetséges volt, hogy mindegyik teremben ugyanaz a zene szóljon, a számokat pedig bemutatta a bemondó. Az akkori rendszerekben lévő hangsugárzók össze voltak kötve többszáz méter kábellel. A vezérlő központban találhattuk az erősítőt, a keverőt és a lejátszót, amelyet külön szobában felügyeltek. Manapság ennek a megoldása sokkal egyszerűbb.

, Mi a multiroom?, Denon Store

Képzeljük el a közeli jövőt: hazatérünk a munkából, már az előszobában a telefonra letöltött alkalmazásban bekapcsoljuk kedvenc zenénket. Majd a nappaliban az intelligens személyi asszisztenst (pl. Alexát) arra kérjük, hogy az erősítőn keresztül kapcsoljon be hírműsort a TV képernyőn. Amikor zuhanyozni megyünk, dönthetünk úgy, hogy nem szeretnénk felfüggeszteni éppen nézett kedvenc sorozatunkat, amit így magunkkal vihetünk a fürdőszobába. Tényleg így fog kinézni az audió rendszerek jövője? NEM! Így néz ki a jelen!

, Mi a multiroom?, Denon Store

Vége a kábeleknek! Multiroom = vezetéknélküliség

A vízválasztó pillanat az audiorendszerek terén a vezetéknélküliség bevezetése. Sok éven keresztül a vezetéknélküliséget az audio- és videóipar területén a rossz minőséggel hozták összefügésbe. Manapság ez az asszociáció már nem érvényes. A közvetítési technológiák fejlődése sokkal javított a továbbított jel és a lejátszott zene minőségén.

Ha elfelejtetted megtervezni az audió rendszer kiépítését a ház építése során, a Heos rendszer esetében így is lehetséges a meglévő zene rendszerhez további elemeket hozzáadni. A létrehozott rendszer zenével tölti meg az otthonunkat olyan szolgáltatásokat használva, mint pl. internetes rádió, zene streaming – Spotify, Tidal, Deezer, vagy a NAS hálózati meghajtókon tárolt zene lejátszása.

Heos rendszer

Ez egy speciális termékcsalád, a Denon márka technológiája. Ezeket a kiemelkedő hangminőségű hangfalakat (többek között EISA díjnyertesek) működésük stabilitása jellemzi, valamint az otthoni hangrendszer kibővítésére szolgáló termékek nagy választéka.

A legegyszerűbb és egyben a leggyorsabb módszere a multiroom felépítésének az aktív hangfalak: Heos 1, 3, 5 és 7. Elég, ha csatlakoztatjuk az áramhoz és a Wi-Fi hálózathoz, valamint beállítjuk a szükséges paramétereket a telefonos alkalmazásban (ami tényleg csak 10 percet vesz igénybe) és kész! Az adott modell száma a hangfal méretét fejezi ki, és egyidejűleg azt, hogy milyen hangzást érhetük el vele. Mondjuk a fürdőszobában, vagy a konyhában nem várjuk el az audiofil-hangminőséget. Ezekbe a helységekbe a legjobb választás a páraálló HEOS 1, vagy a beépíthető hangsugárzók a kismérető Heos AMP rádióerősítővel.

, Mi a multiroom?, Denon Store

A nagyobb modelleket pedig fel tudjuk használni pl. a halószobában, a dolgozószobában és más nagyobb területű helyiségekben. A nappaliban érdemes egy hangprojektort és egy hozzá való mélyládát elhelyezni, amelyekhez vezetéknélküli hátsó hangfalakat csatlakozhatunk. Annak köszönhetően, hogy majdnem minden Denon és Marantz új termék rendelkezik a Heos technológiával, a hálózati rendszerünkhöz hozzáadhatunk házimozit, sztereó szettet, vagy mini tornyot is. Az integrált rendszerünket vezérelhetjük egy felhasználóbarát alkalmazással. Az említett példák csak egy kis része az széles Heos termékkínálatnak.

Ha bármikor azon gondolkoztál, hogy hogyan fognak kinézni az otthoni zenerendszerek a jövőben – biztosan a Heos szó a megfelelő válasz erre a kérdésre.

Várunk a Denon Márkaboltban (1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8-10., Allee Bevásárlóközpont 2. emelet), ahol a szakértőink szívesen megmutatnak különböző megoldásokat és segítik eldönteni, hogy melyik a neked való.

A Denon Márkabolt csapata