Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?

0

Előfordul, hogy ahelyett, hogy a hangszóróból tiszta, mély hang szólna, zörgést és kattogást hallunk, vagy ijesztő füstszagot érzünk. Mi lehet mindennek az oka? Hogyan kerüljük el hibákat? Mit tehetünk, ha a hangsugárzók nem működnek rendesen?

Leggyakrabban hangsugárzók sérüléseiért a helytelen használat a felelős. Beleértve olyan okokat, mint pl.: túl magas hangerő beállítása, polcról történő lezuhanás, vagy ha valami (kislabda, rajzszög) véletlenül belekerül a dobozba a Bass Reflex-en keresztül. Nagyon ritkán, mégis előfordul, hogy gyártó felelős az előforduló hibákért. Olvasd el, hogy milyen termékek sérülnek a leggyakrabban és mit tehetsz, hogy megmenthesd az audio felszerelést. Olyan javaslatokat is adunk, hogyan tudod karbantartani kedvenc készülékedet napi szinten.

Kezdjük a leggyakoribb sérülésekkel:

  • egyik hangfal sem szól,
  • az egyik hangfal csendesebben szól, mint a másik,
  • a hang torzult, vagy recsegés hallatszik,
  • a füstszag jön ki a hangfalból.

, Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?, Denon Store

Nagy hangerőn történő zenehallgatás.

A fenti sérülések okai, ahogy az elején említettük, meglepő, de a túl hangos zene lejátszása lehet. Azt érdemes tudni, hogy a hangszórók akkor nem hibásodnak meg, ha a hallható hang tiszta, illetve nem recseg. A hang első torzulása, amelyet hallhatunk annak a jele, hogy halkítsuk le a zenét.

, Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?, Denon Store

Gyakran le akarjuk tesztelni vagy megmutatni az ismerőseinknek, milyen teljesítménnyel rendelkezik a felszerelésünk. Ilyenkor leggyakrabban a magas hangokat adó hangszóró sérül elsősorban (úgynevezett tweeter), néha a hangváltó is (hangfal modul, általában tekercsből, kondenzátorból és ellenállásból áll). A hangváltó feladata a hangjel – hangfrekvencia sávokra bontása pl. a magas hangokat a tweeterhez irányítja a hangváltó.

Rövid, de nagyon magas hangerőn történő zenehallgatás lehet az oka annak, hogy a hangfalak torzítják a hangokat. Ez akkor történhet, amikor a lengőtekercs túlmelegedik, megdagad (pontosabban a lakk és a ragasztó, amelyek a tekercset tartják a helyén), és dörzsöli a többi részt. Az említett lengőtekercs szélsőséges esetekben el is éghet, a magas hőmérséklet eltorzíthatja a membránt. A fenti problémára sajnos nincs tökéletes megoldás. Legjobb, ha figyelmesen hallgatjuk a hangfalainkat és egyedileg meghatározzuk az elfogadható hangerőt, az első recsegéseknél pedig csökkentjük/lehalkítjuk a hangot.

Mi történik, ha a hangfal leesik?

Nem mindenki tudja, hogy a hangfal akkor is sérülhet, ha leesik szállításkor vagy üzembehelyezésnél. A leesés nem csak mechanikusan a doboz karcolódását okozhatja. Előfordul, hogy a hangfal háza szétesik és a dobozon megjelennek a lyukak/rések, amelyeken keresztül kiáramlik tömörített levegő. Az is megtörténhet, hogy a leesés miatt szétesik a mágnes, aminek következménye a membrán elmozdulása. Így a hangszóró nem ad hangot, vagy a hang nagyon halk. Ezt könnyen tudjuk ellenőrizni, ha megpróbáljuk megmozdítani a membránt. Az nem fordulhat elő, hogy a hangsugárzó építése során használt ragasztó nem tartja meg a mágnest.

, Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?, Denon Store

Hogy tudjuk elkerülni a leírt sérüléseket?

Az ilyen jellegű sérülések leggyakrabban szállításkor fordulnak elő. A tervezett áthelyezés vagy szállítás előtt érdemes figyelmesen betekerni a készüléket buborékfóliába, a széleket beborítani hungarocellel és becsomagolni gyári dobozba. Említsük meg azt is, hogy a hangfalakat nem szabad dobálni.

Lehetséges, hogy valami beleesik a hangfal dobozába?

Előfordul, hogy a felhasználó figyel arra, hogy milyen állapotban van a készüléke, és nem hallgat zenét túl nagy hangerőn, szállításkor mindig helyesen csomagolja a hangfalakat, de mégis a hangsugárzó nem szól tisztán. Ennek az oka lehet a nem teljesen meghúzott csavarok a hangszóró dobozban, vagy a készülékbe került „idegentest”. Különböző esetekkel találkozunk minden nap. Néha szerviztechnikusaink a hangfalakban teniszlabdákat, vagy cukorkapapírokat találnak. Általában az idegentestek véletlenül kerülnek a készülékekbe: pl. a gyerekek beledobhatják a játékrészeket, vagy előfordulhat, hogy a háziállatunk a ludas. Mindig a legfontosabb az ok kiderítése, amelynek köszönhetően megtalálhatjuk megfelelő megoldást a javításra.

, Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?, Denon Store

Hogyan kerüljük el a hibákat? A legfontosabb az, hogy figyelembe vegyük azt, hogy a hangfalakra, mint a többi elektronikai felszerelésre is, vigyáznunk kell. Emlékezzük arra, hogy a hangfalak nem polcként funkcionálnak. Ne helyezzünk rájuk se poharakat, se virágokat, hogy elkerüljük a véletlen beázást.

A sérülések egyéb okai

Néha előfordul az is, hogy hangfalak gyártás során sérülnek, leggyakrabban abban az esetben, ha alacsony minőségű felszerelésről van szó. A gyártási hibák nem a leggyakoribb esetek, de ezeket is érdemes megemlíteni. A szettből/dobozból hiányozhat valamelyik alkatrész, vagy gyártáskor a hangfalban valami nem lett pontosan összekötve.

, Miért nem működik rendesen a hangsugárzóm?, Denon Store

Ezért, ha egy hangfalszettet keresünk, érdemes megbízható márkát választani, amely többéves tapasztalattal rendelkezik, pl. a Polk Audio, Canton, Dali, vagy a Wilson. Azt is javasoljuk, hogy figyelmesen nézzük át a felszerelést kézbesítéskor/vásárláskor. Érdemes a Denon Márkabolt szakértőivel, vagy a futárral ellenőrizni, hogy a szett biztosan tartalmaz mindent, amit kell. Ez az elv természetesen nem csak a hangfalak esetében érvényes.

Mit tehetünk, ha meghibásodnak a hangfalaink?

Ha észrevesszük a sérülés első jeleit, minél hamarabb jelentkezzünk a vásárlás helyszínén! Nagyon gyakran az eladó még a helyszínen megtalálja a meghibásodás okát és tud segíteni. Ha pedig részletesebb bevizsgálásra lenne szükségünk, akkor a garancia keretein belül elküldi a készüléket hivatalos szervizbe (amennyiben a jótállás még érvényes). A Denon Márkaboltban található termékek akár 5 éves jótállási időtartammal rendelkeznek. A szervizünk akkor is segíthet, ha a garanciális idő már lejárt.Ha magas minőségű hangfalakat szeretnénk vásárolni, akkor válasszunk megbízható boltot, amely rendelkezik belföldi hivatalos szervizzel.

Az általunk forgalmazott márkák hivatalos magyar szervize a Totel Szerviz Kft. (1147 Bp., Miskolci utca 91.; +36 1 330 7011)

A problémát elemezte:
Piotr Górzyński
Horn Distribution szerviztechnikus