SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ SZTEREÓ RENDSZERT – 2. rész

0

Üdvözlünk a bejegyezés második részében, amelyben folytatjuk a két héttel ezelőtti témakört, azaz hogy hogyan tudod kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert. Számít-e, hogy milyen zenét szeretünk hallgatni, vagy az, hogy hogyan hallgatjuk a kedvenc számainkat? Olvasd el az egész bejegyzést, ha többet szeretnél megtudni!

Az előző bejegyzésben arra koncentráltunk, hogy milyen úton halad a hangjel a zeneforrástól egészen a fülünkig és milyen akadályokkal „találkozik” ezen az úton. Már tudjuk, hogy figyelembe kell vennünk a hangforrás, az erősítő és a hangfalak típusait. Természetesen nem kell mániákusan végig ellenőriznünk mindenhol a specifikációkat, mert ilyenkor könnyen elveszíthetjük a lényeget. Nem kell elvégeznünk a Zeneakadémiát, hogy tudjuk, milyen típusú, színezetű hangzás tetszik nekünk, melyik pedig nem annyira. Az általunk preferált zenei műfajoknak is van jelentősége.

Számít-e, hol és hogyan hallgatunk zenét?

A hallgatási mód tényleg fontos az audió felszerelés kiválasztásánál. Ha szeretjük kedvenc zenéinket otthonunk kényelmében hallgatni, akkor biztosan más rendszerre lesz szükségünk, mint amikor a baráti társasággal elmegyünk egy táncos kerti bulira. Az audió világ olyan iparág, amelyben a legdrágább rendszerek árának kis töredékéért is vásárolhatunk egy teljesen jól hangzó rendszert, amely meg fog felelni az igényeinknek. Minden rendszer, vagyis annak eleme, máshogyan hangzik a forrástól kezdve, nem is beszélve a legalapvető különbségekről, amelyek a létrehozott rendszer szerkezetétől függenek.

, SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ SZTEREÓ RENDSZERT – 2. rész, Denon Store

Például a lemezjátszó, illetve a bakelit lemez sokkal több információt képes átadni, mint az audió CD. Minden csak attól függ, hogy az audió felvétel készítése, és feldolgozása megfelelnek az említett hanghordozó minőségének. A különbségeket sejthetjük is a CD lejátszó különböző típusai között.

Ugyanaz a helyzet, ha az erősítőkről van szó. A legnagyobb különbség az osztályokban érzékelhető. Minden osztályt más hangjel torzítás és készülék-hatékonyság jellemzi. Azon a téren is, hogy az erősítő tranzisztoros vagy lámpás – a másodikat általában sajátos meleg hangzást jellemzi, a nagy erőnek köszönhetően pedig, a nem legmagasabb teljesítmény ellenére, akár a legerősebb tranzisztoros elemeket is megszégyenítheti. Sajnos ezeknél a készülékeknél figyelembe kell vennünk az alkatrészek nem túl hosszú élettartamát, ezért, ha fontos nekünk a probléma és a stresszmentes használat és nem akarunk várni, amíg a lámpák felmelegítik, hogy élvezhessük az kiemelkedő minőségű zenét, érdemes a D osztályú erősítők közül választanunk, amelyek a 90-es évek technológiai fejlesztésének köszönhetően visszacsatolással rendelkeznek.

, SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ SZTEREÓ RENDSZERT – 2. rész, Denon Store

A hangsugárzók, valamint a fej- és fülhallgatók sem képeznek kivételt a zeneminőség terén. Mindegyikük más zenehallgatási élményt nyújt, mivel más hangszórókkal rendelkeznek, más anyagokból készültek a membránjaik, és más alakú a dobozuk. Természetesen ugyanazon hangsugárzó más erősítőhöz való csatlakozásával a zene eltérő sajátosságát érhetjük el.

Ezen kívül, ha tisztább hangzásra vágysz, érdemes figyelembe venned az ezüstöt tartalmazó kábeleket. Az is kulcsfontosságú, hogy mielőtt a frissen felépített rendszer teljes sajátosságával kezd szólni, eltelhet több idő is. Ráadásul az új felszerelés otthonunkban olyan élmény, mintha újra felfedeznénk a jól ismert zenét.

, SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ SZTEREÓ RENDSZERT – 2. rész, Denon Store

Annak ellenére, hogy a mérnökök mindig igyekeznek, hogy a termékek mindig a leghűségesebben átadják a hangjeleket, minden készülék saját jelleggel rendelkezik. Ezt a jellenséget inkább előnynek tartjuk, mivel a megfelelő elemeket kiválasztva fantasztikus effektusokat érhetünk el.

Beszéljük meg a lényeget!

Mindegyikünknek más a zenei ízlése. Máshogyan mondva: mindenkinek más a füle. Ezért arra nézve válasszuk a zenefelszerelést, hogy milyen zenetípust hallgatunk, milyen hangzást szeretünk, és milyen az, amit kevésbé szeretünk. Nem érdemes nagyobb összeget költeni olyan felszerelésre, amely nem nyújtja a várható élményeket. Érdemes a rendszer kiválasztása előtt egy kis időt szánni arra, hogy leteszteljünk és összehasonlítsunk különböző megoldásokat. Az egyik lehetséges módja ennek egy látogatás a Denon Márkaboltba, ahol a szakértőink megmutathatják, hogyan szól a kedvenc albumod a rendszerek különböző változatán. A tesztelés legnagyobb előnye az, hogy tudjuk, milyen hangokat/hangzást várhatunk el egy adott számtól. Vagy más oldalról nézve, ha azt gondoljuk, hogy jól ismerünk egy dalt, a megfelelő rendszert kiválasztva újra fedezhetjük azt.

Őszintén szólva, nincs olyan univerzális megoldás, amelyet fel tudnánk ajánlani mindenkinek. Annak, aki pl. a Nirvanát szereti, válószínűleg nem fog tetszeni az olyan rendszer, amelyből ki tudjuk vonni a mély C-Bool basszust. Ezért igen fontos a rendszer személyes tesztelése. De megpróbáljuk összeállítani az alapvető javaslatokat:

  • Azok számára, akik szeretik a dinamikus zenét, és a mélyhangokat ajánlhatjuk a Denon márkájú erősítőket, a Dali vagy Polk hangfalakat és a réz kábeleket;
  • Ha pedig szereted a hangok mély részleteségét, melegségét és finomságát – megfelelő megoldást jelentenek neked a Marantz erősítők – tranzisztoros, vagy lámpás (itt inkább a magasabb osztályú modellekről van szó);
  • Vagy jobban szereted, ha a magashangok élesek és erősek? Akkor ajánljuk neked az ezüstös kábeleket és a készülékeket a Canton márkától.

, SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI AZ IGÉNYEIDNEK MEGFELELŐ SZTEREÓ RENDSZERT – 2. rész, Denon Store

A konfigurációk listája soha nem ér véget, de ami a legfontosabb – a hangzás, valamint az, hogy az, amit hallunk jó vagy rossz minőségű teljesen szubjektív osztályozás és mindenkinek lehet egy saját fogalma a jó hangzásról.

Ezért, kedves zene rajongóink, ne felejtsétek el: mielőtt elolvasnátok több száz szakmai lapot és internetes cikket, várunk Titeket a Denon Márkaboltban, ahol személyesen, saját fületekkel kipróbálhattok különböző hangzásokat, mert Ti vagytok azok, akik meg tudjátok fogalmazni, hogy mi nektek a jó zene.

A Denon Márkabolt csapata