Segítünk kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert

0

Ha a jó hangminőséget szeretnénk élvezni, gondosan kell kiválasztanunk az audio berendezést. Mivel is kezdjük? Fontos a jelerősítés? Mit érdemes figyelembe venni a vásárláskor? Olvasd el a legújabb bejegyzésünk első részét, ahol megmagyarázzuk és leírjuk a hangjel útján lévő kritikus pontokat, a forrástól a fülünkig, és hogyan lehet a legjobban illeszteni a hangképzési folyamatot az igényeinknek megfelelően.

Úgy tűnhet, hogy az emberi szervezet egyformán működik, de a gének és sok más egyéb okok (beleértve az élet során szerzett tapasztalatokat) felelősek azért, hogy a mindennapi életben az emberek személyisége különbözik egymástól. A testalkat, súly, bőr, szem és haj színe, de még az illatunk is különböző. Kívülről nem annyira nehéz megfigyelni két ember között a különbségeket, de ami erre a bejegyzésre tekintve a legfontosabb, a belső szervek, illetve hallórendszer sem egyforma mindegyik embernél. Még a születés előtt az anyaméhben a magzatot különböző hanghatások érik, ezért a különböző zajoknak megnyugtató ereje van. Egyeseknek lehet ez a bakelit lemezről lejátszott analóg zúgás, másoknak a hangos metál zene. Most fordítsuk figyelmüket a régi fekete-bakelit lemez hangzására. Maga a lejátszási folyamat, ami azt igényli, hogy manuálisan lehelyezzük a tűt a lemezre, felkelti bennünk az érzést, hogy elengedhetetlenek vagyunk a zene indításához. Ennek köszönhetően úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világba lépnénk be és bekerülnénk e csodavilág központjába.

Hol kezdődnek a benyomásaink?

Minden a zene/hang forrásánál kezdődik, azaz nem ott, ahol kialakul a hanghullám (hangszóró), hanem sokkal korábban, még a lejátszó készülékben – pl. a már említett bakelit lemezjátszók esetén a hangjel akkor alakul ki, amikor a lemezen lévő információt olvassa a tű. Biztosan mindenki emlékszik olyan egyedi zajokra, amelyek csak ezen zeneforrás esetében lehet megfigyelni. Biztosan olyanok is vannak, akik csak a tökéletes-tiszta digitális hangzást találják a valódinak, de az analóg zene szeretők biztosan megkedvelik az ION PRO 500BT-t, amely zene felvételi modullal is fel lett szerelve, amely lehetővé teszi, hogy elmentsük külső memóriába a hallgatott zenét. Ennek köszönhetően akár útközben is élvezhetjük a kedvenc analóg számainkat, amelyeket nem lehet megtalálni a streaming alkalmazásokban. Ez arra is jó, hogy ne veszítsük el a régi, már nem elérhető bakelit lemezeket.

, Segítünk kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert, Denon Store

Ez a forrás egy dedikált hangkártyával és zenei interfésszel ellátott számítógépet is tartalmaz, pl. Lexicon – Lambda (nagy felbontású és mélyebb hangfájlokhoz) és CD-lejátszó – Denon DCD800NE. Az említett készülék olyan processzorral rendelkezik (AL 32 Processing Plus), ami érthetően fogalmazva javítja a digitalizálás során degradált fájlokat. A DCD800NE külön USB bemenettel is rendelkezik a külső tároló meghajtók számára, és teljesen jól feldolgozza a magas felbontású fájlokat.

A zeneforrás tuner, vagy hálózati lejátszó is lehet, amelyet a LAN hálózat segítségével csatlakozhatjunk a mobil eszközeinkhez, régi típusú szalagos magnetofon, kazettás magnó, vagy bármilyen eszköz amelyet csatlakoztatunk az AUX 3,5 mm bemenethez, pl. okos telefon.

A forrásról érkező hang erősítése.

A következő lépés a jel útján a forrásból érkező hang megerősítése, majd minél hűségesebb formában a megerősített jel átadása a hangsugárzó vagy fejhallgató felé. Ezt biztosítja a sztereó erősítő, vagy az AV rádióerősítő. Igen, az AV házimozi receiverek sztereóban is egészen jól teljesíthetnek (pl. a Denon AVRX3500H-t is fel tudjuk használni a sztereó zene lejátszásához).

, Segítünk kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert, Denon Store

Az említett modell valódi gép az audió, de a videó terén is, beleértve a videó fájlok feldolgozási lehetőségeit, a streaming szolgáltatások támogatását vagy a HEOS technologiájú multiroom funkcionalitást. A készülék elegendő teljesítménnyel rendelkezik erős, nagy álló hangfalakhoz is. A bi-amp opció beállításának köszönhetően még jobb, erősebb teljesítményt érhetünk el a hangfalakból.

, Segítünk kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert, Denon Store

A sztereó erősítő, mint például a DAC-modullal ellátott Denon PMA800NE, és a nagy teljesítményű tápegység jó választás mind a digitális, mind az analóg forrásokhoz. Az erősítőnek speciális analóg módja van, amelyben teljesen kikapcsolhatjuk a digitális részt. A mikroprocesszor kikapcsolja a DAC modult, ha nincs használatban, mindez megakadályozza az interferenciát. Ezen kívül az erősítőn egy gombnyomással át tudjuk állítani az adott pillanatban használt lemezjátszó hangszedőt (MM / MC). A hangszedők típusairól itt írtunk korábban.

Mielőtt a hang elér hozzánk…

A hozzánk érkező hang képzésének a legutolsó szakaszáért a hangszórók, azaz a hangsugárzók vagy a fej-/fülhallgatók felelősek. A feladatuk az, hogy átalakítsák az elektronikus jelet hanghullámmá, amelyet végül a levegőmolekulák továbbítanak felénk. Mielőtt ez megtörténik, a hullám elég hosszú utat tesz meg és sok akadályba ütközik. Némelyik abszorbeálja a hullámot, a másik pedig visszaveri, amelynek köszönhetően nem egyidejűleg érkezik meg mind a két fülhöz. Ezért a helyiség légtere nem hagyható figyelmen kívül. Az optimális akusztikai adaptáció is kulcsfontosságú. E nélkül akár az elsőosztályú rendszer sem fog megfelelni az igényeinkhez.

, Segítünk kiválasztani az igényeidnek megfelelő sztereó rendszert, Denon Store

Az ajánlott hangfalak közül találhatunk olyan modelleket, mint pl. Opticon 6 a dán származású márkától. Két és fél utas konstrukció fejlett magas hangokat képző szakasszal, és farostból készült közepes és mélyhangokat képző hangszórókkal, mindez bass-reflex dobozban. Az Opticon 6 képes valódi hangszerek hangzását hűen lejátszani. Olyanokat is, amelyek visszaadása nem a legegyszerűbb feladat, pl. zongora, hárfa, oboa vagy vadászkürt, amelyekből komolyabb zenekarok alakulnak.

Megmutattuk a zenerendszer választásának technikai szempontjait. A követkető részben folytatjuk ezt a témát. Megbeszéljük azt, hogy fontos-e a zene műfaja, amikor saját felszerelést keresünk. Milyen eszközöket lehet ajánlani a klasszikus zene kedvelőinek, mit válasszanak a mély basszus szeretői.

Várunk a Denon Márkaboltban, mely megtalálható a 1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10 házszám alatt, az Allee Bevásárlóközpont 2. emeletén. A szakértőink szívesen megbeszélik a felmerülő kérdéseket.

A Denon Márkabolt csapata