Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek

0

A Soundbar-ok piaca nemrégiben kibővült a kaliforniai székhelyű Definitive Technology, Studio Slim fantázianevű hangrendszerével. Mindenki joggal kíváncsi lehet, hogy milyen a hangja, hogyan teljesít igazi otthoni házimozi rendszerként, és persze hogyan veszi az akadályokat a zenehallgatás bonyolultabb berkein belül? Emellett nagyon fontos megvizsgálnunk azt is, hogy milyen technikai megoldásokat használtak a Studio Slim tervezése során. A Denon Márkabolt szakértői alaposan letesztelték és szemügyre vették írásunk aktuális alanyát, a Definitive Technology Studio Slim-et.

Ha azon gondolkodunk, hogy milyen soundbar-t válasszunk akkor, ha a TV-nézés, házimozizás, zenehallgatás, és a videójáték is egyaránt fontos, akkor biztosan nagyon nagy dilemma előtt állunk. Ha viszont tényleg szeretnénk mindezt megkapni egyetlen egy soundbar-tól, sőt még a minimalista dizájn is nagyon jól jönne a nappaliba, akkor van egy jó hírünk. A Definitive Technology Studio Slim egy olyan készülék a soundbar-ok piacán, ami az előbbi szempontok mindegyikének tökéletesen megfelel egyszerre. Hölgyeim és uraim, lássuk hát ezt a kivételes Soundbar rendszert!

Formabontó felépítés, igazi, komoly szereplő a soundbar piacon!

Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek, Denon Store

A Definitive Technology egy olyan gyártó, aki az utóbbi időkben a szokásosnál merészebb dizájnnal és technológiai megoldásokkal jelent meg a Hi-Fi, és a házimozi világában. Gyökerei nyomon követhetők tengerentúlon is, a napos Kaliforniában, ahonnan a márka eredetileg származik. A Definitive Technology márka alapítója ugyanaz, mint aki a már jól ismert Polk Audio márkát is jegyzi. Az első konstrukciók, amelyek az 1990-ben alapított Definitive Technology márka szárnyai alól kerültek ki, bipoláris hangszórók voltak, amelyeknek a jelenlegi leszármazottjai a BP 9000 sorozat.

Studio Slim – kivitelezés és dizájn

Amikor ez lenyűgöző soundbar megjelent a Denon Márkaboltban, még nem tudtuk, mire számíthatunk. A várakozások alapján már akkor sejthettük, hogy a zene, a film, a televízió, a sport, és a videojátékok szerelmeseinek igényeit mód felett ki kell, hogy elégítse a brossúra alapján. Méreteiből kiindulva szó szerint eltűnt a többi gyártó hatalmas soundbar-jai között. Maga a soundbar egység 110 cm széles, a többi dimenzióját nézve pedig nagyon visszafogott, ugyanis mélysége alig több mint 8 cm, magassága pedig csak 4,6 centiméter. Ha viszont a kezünkbe fogjuk az egységet, akkor a súlya alapján hamar világossá válik, hogy a mérnökök tudták, mit csinálnak.

Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek, Denon Store

A ház szilárd, masszív felépítésű, anyaga szálcsiszolt alumínium, az előlapon lévő burkolat pedig esztétikus, kiváló minőségű textilből készül. Hátul a csatlakozók szépen rendezetten, megfelelően feliratozva foglalnak helyet, a soundbar tetején található kezelőgombok intuitívak, és a dombornyomott Definitive Technology márkanév pedig igazán felteszi a pontot az i-re. Az eszköz oldalainak felépítése nagyon érdekes, ugyanis a ferdén levágott oldalai igazán karakteressé teszik és szépen lezárják ezt a szinte már monolitikus felépítésű testet. Nagyon nagyra lehet értékelni a soundbar egység alacsony méretét. A TV alatt, az asztalon elhelyezkedve szinte észrevehetetlen, és gyakorlatilag fel sem tűnik, hogy van ott valami, szinte már a TV talpazatának hinné az ember. Még a minimalista belsőépítészet szerelmesei sem mondhatják, hogy zavaró lenne a jelenléte.

Mélynyomó és tartozékok

Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek, Denon Store

A mélysugárzó már egy nagyobb, grandiózusabb jelenség, mint a főegység maga. Ez egy kocka alakú mélysugárzó egység, ami magas lábakon áll, és szintén az alumínium hatású Definitive Technology logóval van feldíszítve. A mélyhangszóró alul helyezkedik el, aminek 8 hüvelykes átmérőjével pedig 100 watt-ot tud leadni.

A távirányító könnyű, kicsi, de kellemes méretű, és nagyon jól fekszik a kézben, egyáltalán nem akar onnan kicsúszni. Az összes szükséges gomb rendelkezésre áll: Be-/kikapcsoló gomb, némítás gomb, forrásválasztó gomb, hangerő-szabályozó gombok, center hangerő szabályozó gombok, mély-hangerő szabályozó gombok, valamint a 3 EQ hang beállítás kiválasztására szolgáló gomb.

A Studio Slim felszereltsége

A Definitive Technology Studio Slim-ről eddig leírtak egyáltalán nem túlzóak, akár a gyártó leírását, akár a mi tapasztalatainkat vesszük alapul, és kategóriájában az egyik legjobb, de ha nem, akkor viszont a legjobb soundbar rendszer, amit eddig láttunk, és ez már bizony nem vitás. A Studio Slim minden egyes hangjával meggyőzött minket arról, hogy teljesíteni tudja a Hi-Fi rajongók, a mozi, televízió, sport és a videojátékok szerelmeseinek magas szintű hangminőségbeli és technológiai elvárásait is. A beépített Chromecast technológiának köszönhetően számtalan mennyiségű forrásból származó hang-adatfolyam lejátszására képes a Definitive Technology Studio Slim soundbar rendszer, méghozzá a továbbított tartalom teljes hangminőségének megőrzése mellett. Mind a nagy felbontású zenei fájlok, mind a podcast-ek, hangoskönyvek, és egyéb hangos programok hallgatói tökéletesen elégedettek lesznek ezzel a remek hangrendszerrel. Ezenkívül természetesen konfigurálhatjuk az eszközt más olyan hangszórókkal is, amelyek támogatják a Chromecast technológiát, és így akár egy több helyiséget magába foglaló multiroom rendszert is létrehozhat otthonában, amit hanggal és mobilalkalmazással is vezérelhet.

A Studio Slim-ben megtaláljuk az ARC képes HDMI csatlakozót is, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén csatlakozzunk a TV készülékünket mindössze egyetlen HDMI kábellel, és problémamentesen fogadhassunk élő hangot a TV-hez csatlakoztatott összes többi forrásból, illetve a TV Smart rendszere által biztosított alkalmazásokból. Az ARC technológiával nem rendelkező régebbi TV-khez, számítógép monitorokhoz, vagy kivetítőkhöz rendelkezésünkre áll optikai aljzat is.

Miből áll a Studio Slim soundbar rendszer?

Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek, Denon Store

A Definitive Technology Studio Slim egy 3.1-es felépítésű rendszer, ami azt jelenti, hogy a soundbar egység bal, jobb, és egy középső (center) csatornából áll össze (3.y), és ehhez még hozzátartozik egy mélysugárzó is (x.1). A fő, soundbar egységet 7 darab hangsugárzó hajtja, azaz 3 darab alumínium magas hangsugárzóból, és 4 darab középsugárzóból épül fel. Mindegyik hangsugárzót külön erősítő, és a hozzájuk rendelt különálló DSP processzor vezérli, ahol a DSP-t nagyon magas számítási teljesítmény, és így minimális késleltetés jellemezi. Az alacsony frekvenciájú hangok reprodukcióját a különálló mélysugárzó végzi természetesen.

A hangzást alapvetően két kategóriában teszteltük, az egyik a zene, a másik pedig a film. A hallgatózást Diana Krall California Dreamin’-jével kezdtük a Wallflower című albumból. Az ének rendkívül tisztának bizonyult, és szinte pontosan középen mutatkozott meg, miközben a kísérő hangszerek tökéletesen az énekes bal és jobb oldalán helyezkedtek el tartalmas, széles színpadképet létrehozva. Teljesen úgy hangzott, ahogy kell, méghozzá kellő részletességgel, de ugyanakkor az énekes hangja kissé az előtérbe szorult a hangszerek elé, így olyan érzést nyújtott, mintha ténylegesen előrébb lett volna, mint a megszólaló hangszerek. Ezt egyébként a Center hangerő-szabályozóval egészen jól lehetet orvosolni. A dalban később megjelenő basszusok sokkal jobban hangzottak, mint amire számítottunk, ugyanis rendkívül telített és megfelelő irányítottságú volt, nem fojtotta el a dal többi hangját, hangszerét.

A következő választásunk a Dire Straits jól ismert, legendás dalára, a Money For Nothing-ra esett. Az indulás után már szinte alig vártuk, hogy a dal az 1 perc 40 másodpercnél elhelyezkedő ikonikus gitár szólóhoz érjen, ahol az ének és a dob kiváló, hanghű reprodukciója már az első pillanattól kezdve nagy optimizmusra adott okot. Csalódottságra tehát semmi okunk nem lehet. Mark Knopfler hangszeres előadásának élessége és dinamikája tökéletesen megmutatkozott, éneke pedig nagyszerűen egészítette ki a teljes hallható produkciót.

Házimozi

Studio Slim – Egy új, jövőbe mutató Soundbar rendszer igényeseknek, Denon Store

A Definitive Technology Studio Slim-en elindítottuk a Netflix-et, és benyomásunk alapján már az alkalmazás jellegzetes szignálja is nagy vehemenciával, életszerűséggel szólalt meg rajta. Egy pár pillanattal később már arról is meggyőződhettünk, hogy a rajta megszólaló filmek hangja egy igazi valóra vált álom. Az Edgar Wright által rendezett Baby Driver megtekintése közben a zene és a film módok közötti váltás nagy örömöt okozott a fülünknek. Nem csak az előttem lévő falfelületből hallottam a hangokat, hanem magából, az egész szobából is. Fantasztikus volt, hogy a bennünket körülvevő hangokat milyen dinamikusan adta elő a Studio Slim az üldözős jelenetek során, a mélysugárzó mélyhangjai pedig már szinte a kanapéba akartak beköltözni. A Studio Slim produkciójában annyira helyén voltak a hangok, hogy a főszereplő által, az autóvezetés során hallgatott zene kifejezetten annyira élvezetes volt, mintha mi is ott ültünk volna az autóban. A Definitive Technology Studio Slim soundbar nagyon jó választás zenéhez is, de házimozi esetén mutatkozik meg az igazi, benne rejtőző potenciál.

Nagy tisztelettel meghajolunk a tervezőmérnökök előtt, hogy ilyen kristálytiszta hanggal rendelkező készüléket készítettek, ami ráadásul egy ilyen kis méretű házban helyezkedik el. A Studio Slim nem csak egy a piacon található rengeteg soundbar közül, hanem kétségtelenül a kategória egyik legjobb versenyzője, aminek meghallgatását, tesztelését nagyon nagy örömmel végeztük el. Nem csak tiszta lelkiismerettel, de teljes meggyőződéssel is javasolhatom mind a Hi-Fi rajongók, mozirajongók, a televízió, a sport, és a videojátékok szerelmeseinek a Definitive Technology Studio Slim soundbar-t. Minden igényt kielégít a hangzás, funkcionalitás, és alkalmazott modern technológiák szempontjából is. A Denon Márkaboltba vagy honlapunkra ellátogatva Ön is megvásárolhatja!

Denon Store
Csapata