Sztereó erősítők hdmi-vel és hdmi nélkül – melyik a jobb választás?

0

A házimozi erősítők manapság már elképzelhetetlenek HDMI csatlakozók nélkül. De mi a helyzet a sztereó erősítőkkel? Érdemes HDMI csatlakozóval ellátni őket vagy sem? Alábbi bejegyzésünkben ezt a kérdést járjuk körbe.

Szolgáltatások

Hagyományosan a házimozi erősítők, nem csupán több hangfalkimenetet, hanem jóval több szolgáltatás kínálnak, mint a sztereó erősítők. Rájuk tudjuk kötni a TV-nket, használhatunk zenei streaming szolgáltatókat, vezérelhetjük okostelefonunkkal… stb. De mi van ha ezekre a szolgáltatásoknak hasznát vennénk ugyan, de sztereó erősítőre van szükségünk? Ezt ismerte fel a Denon és a Marantz és piacra dobott számos olyan terméket, amelyek sztereó rendszerként kínálnak, korábban csak a házimozi erősítőknél megszokott szolgáltatásokat. Ezeket a modelleket fogjuk most, a teljesség igénye nélkül, áttekinteni. Két csoportra bontva őket: a HDMI csatlakozóval rendelkező és az azzal nem rendelkező modellekre.

Sztereó erősítők HDMI csatlakozóval

Sztereó erősítők hdmi-vel és hdmi nélkül – melyik a jobb választás?, Denon Store

Ezek az erősítők azok számára jelentenek ideális választást, akik alapvetően a sztereó zenehallgatásra fektetik a hangsúlyt, de filmeket is néznének erősítőjükkel. Két, kínálatunkban szereplő modellt kell megemlítenünk, a Denon DRA-800H és a Marantz NR1200 sztereó erősítőket. Mindkét modell, a házimozi erősítőkhöz hasonlóan, több HDMI bemenetet is kínál és TV-nkkel HDMI (ARC) csatlakozással köthetjük össze. Mindezek mellett, mindkét erősítő, tartalmazza a Heos rendszert, így könnyedén hallgathatunk zenét rajtuk, olyan népszerű zenei streaming szolgáltatóktól, mint a Tidal & Spotify, valamint hagyományos phono bemenettel is rendelkeznek a vinyl lemezek rajongói számára.

Sztereó erősítők hdmi-vel és hdmi nélkül – melyik a jobb választás?, Denon Store

Mindkét modell támogatja a 4K UHD, HDR és HLG tartalmakat így bármelyik csúcskategóriás TV méltó társául szegődhetnek, amennyiben mozit akarunk varázsolni nappalinkba. A rendkívül diszkrét és erőteljes végfok készlet kiemelkedő hangminőséget garantál, akár komolyzenét, akár rockot hallgatunk, valamint a film zenék epikus dinamikája sem jelent kihívást számukra. A két mélysugárzó kimenetnek köszönhetően, a bármikor fejleszthetjük rendszerünket egy vagy akár két mélyládával is – így egyaránt kompromisszummentes hangzást érhetünk el egy templomi orgona vagy egy technobuli reprodukálása esetén is.

Sztereó erősítők HDMI csatlakozó nélkül

Sztereó erősítők hdmi-vel és hdmi nélkül – melyik a jobb választás?, Denon Store

Itt mind a Denon, mind a Marantz számos modelljét megemlíthetnénk, amelyek a TV-k számára csak optikai bemeneteket kínálnak ugyan, de szolgáltatások és hangminőség terén könnyedén versenyre kelhetnek a fentebb említett modellekkel.

A Denon PMA-800-as modellje szavatolja ugyanazt a hangminőséget, amit a fentebb említett Denon DRA-800H, HDMI csatlakozók, Heos rendszer és zenei streaming szolgáltatások nélkül. A Denon egy másik modellje az RCDN-10 viszont egyaránt erősítő és CD lejátszó is, amely a Heos rendszernek köszönhetően, minden hálózati funkcióval is el van látva.

Sztereó erősítők hdmi-vel és hdmi nélkül – melyik a jobb választás?, Denon Store

A Marantz esetében hasonló modell a Marantz Melody X, amely kompakt mérete ellenére kiemelkedő hangminőséget szavatol és a Marantz PM7000N, amely a konzervatív Marantz sztereó erősítők formatervét és hangminőségét vegyíti a Heos rendszer kínálta modern funkciókkal.

A Denon Márkaboltban meghallgathatja bármelyik említett modellt és szakértőink segítségével kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet.

Denon Store
Csapata
Budapest