Tervezzünk házimozi rendszert 800 000 Ft-ig bezárólag!

Mostani írásunk keretei között azt vizsgáljuk meg, hogy milyen házimozi rendszert tervezhetünk meg és rakhatunk össze legfeljebb 800 000 Ft-ból. Milyen összeállítás a legjobb megoldás a filmrajongóknak, és milyen a legjobb a zene vagy a játékok rajongói számára? Van-e olyan megoldás, ami egyben minden felhasználási módra megfelel? Mire kell figyelni az erősítő, hangszórók, mélysugárzó(k) és egyéb komponensek kiválasztásánál? A DENON Márkabolt szakértői adnak most pár tanácsot, hogy milyen alapvető szempontokat kell figyelembe vennünk a szettünk összeállítása során, illetve a döntésünk optimalizálásához is kapunk további útbaigazítást.

0

Milyen célra építunk házimozi rendszert?

Egy házimozi rendszer a nappaliban vagy a mozi szobában nagyszerű szórakozási lehetőséget jelent a család minden tagja számára. Jelen elképzelésünk alapján van egy kb. 30-40 m2-es helyiségünk a rendszer beépítésére, és összesen 800 000 Ft rendelkezésre álló keretünk annak kivitelezésére. Hőn áhított rendszerünk összeállítását sokféle változatban megtehetjük, de előtte tisztáznunk kell a legfontosabb, legkritikusabb kérdést, hogy első sorban milyen célra fogjuk ezt a többcsatornás hangrendszert használni? Három alapvető lehetőség jöhet szóba:

  • MOZI
  • ZENE
  • JÁTÉK

Természetesen mindegyik felhasználási mód kapcsolódik egymáshoz. Például, ha kiválasztjuk a megfelelő házimozi erősítőt, felépíthetünk vele egy többcsatornás rendszert, amely a térhatású hang mellett egy nagyszerű sztereó hanggal is szolgálhat számunkra.

 

MOZI

Manapság rengeteg lehetőségünk kínálkozik kedvenc sorozataink, filmjeink kiváló minőségű megtekintésére, ahol már nem csak a nagyfelbontású kép ad nagyszerű élményt, hanem a hang is nagyfelbontású, és persze többcsatornás formátumban áll rendelkezésünkre. A szokásos opciókon túl, amelyeket például a Blu-ray lejátszók is kínálnak nekünk, már olyan streaming platformok is egyre népszerűbbek, mint a Netflix vagy az HBO GO, ráadásul az 5.1 csatornás, sőt Dolby Atmos hanggal készült produkciók is egyre elterjedtebbek ezek esetében!

Ennek hallatán máris ingerünk támadhat egy objektum alapú hangformátumokat is prezentálni képes, például Dolby Atmos hangrendszer felépítésére, ami az 5.1-hez képest már 3D hangteret varázsol a hallgatóság köré.

Mi is az a Dolby Atmos pontosabban?

Tervezzünk házimozi rendszert 800 000 Ft-ig bezárólag!, Denon Store

A legegyszerűbb magyarázat az, ha a rendszer alapját képező 5.1-es vagy 7.1-es rendszerünk mellé hozzáadunk 2 vagy 4 további hangszórót, mint további hangkiszolgáló réteget, és ezek a hangszórók a mennyezetbe építve, vagy az első és hátsó falak felső határához közel, a hallgató felé irányítva helyezkednek el. A második lehetőség az, amikor ezeket a plusz Atmos hangszórókat az első front és a hátsó surround hangsugárzók tetején helyezzük el, és az azokból kijövő hang visszatükröződik a mennyezetről, és azt a hatást kelti, mintha fentről jönne a hang. Ennek a plusz hangrétegnek köszönhetően ténylegesen olyan élményt kapunk, mintha az „akció központjában” találnánk magunkat.

Tervezzünk házimozi rendszert 800 000 Ft-ig bezárólag!, Denon Store

Ha már a Dolby Atmos technológiáról beszélünk, akkor a német Wilson hangszóró gyártó cég kiváló példaként szolgálhat, hiszen ajánlataik között olyan Dolby Atmos hangszórók is megtalálhatóak, amelyek falra szerelhetőek, vagy akár a hangszórók tetejére is helyezhetőek. Erre jó példa az alábbi rendszer: AVR-X2700H házimozi erősítő + WILSON Házimozi hangfalszett 5.1.2 – ATMOS (Raptor 7/1/Vokal + SUB-10 + Raptor X)

ZENE

Előfordulhat, hogy nem tudjuk eldönteni, sztereó vagy házimozi rendszert válasszunk-e. Van esély arra, hogy a kettőt egy rendszerben ötvözzük? A fő szempont ilyenkor mindig az, hogy ne kelljen feladnunk a jó minőségű sztereó hangot, de a későbbeikre nézve meglegyen a lehetőségünk a többcsatornás hangrendszer felépítésére is, ezzel gyakorlatilag két üteműre változtatva a rendszer felépítését, megvásárlását.

 

A mai házimozi erősítők között természetesen megvan a lehetőségünk olyat választani, ami kivált egy nagyon jó minőségű sztereó erősítőt is. Nem kérdés tehát, hogy ebben az esetben inkább az erősítőre kell nagyobb összeget áldoznunk, mert erre a célra nem a belépő kategória lesz a megfelelő választás. Erre a célra a DENON AVR-X3700H házimozi erősítő már tökéletes választásnak ígérkezik, mivel válogatott alkatrészekből állítják össze, és különös figyelmet szenteltek a sztereó zenehallgatásra is annak tervezése folyamán.

Mind ezeken felül a rendszer alapvető részét képezi a beépített HEOS multiroom platform, amely lehetőséget ad nekünk több zónás rendszerek létrehozására otthonunkban.

A következő fontos lépés a megfelelő hangszórók kiválasztása. A DENON AVR-X3700H erősítő mellé ideálisak lehetnek az amerikai illetőségű Polk Audio cég Signature szériájú hangszórói, amelyek nagyon népszerűek a zenehallgatók és a házimozisok körében. A Signature hangszórók nagyszerű sztereó vagy többcsatornás hangot biztosítanak az erősítővel közreműködve, és a szérián belüli széles hangszóró kínálatnak köszönhetően teljesen személyre szabhatja rendszerét a szobájának megfelelően.

 

JÁTÉK

A játékok világába lépve önfeledt szórakozást hozhat egy jól megtervezett és kivitelezett házmozi rendszer. Jelenleg az összes népszerű játékkonzol képes többcsatornás hang továbbítására, így azokat a játékokat is 3D hanggal játszhatjuk rendszerünknek köszönhetően, amelyek támogatják az objektum alapú Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokat.

A lehetőség adott, így érdemes használni rendszerünket a játékok igazi atmoszférájának megteremtéséhez is. Azok a játékosok, akik eddig még nem használtak többcsatornás hangrendszert, és szeretnének ténylegesen beülni a játékok virtuális világába, azoknak már egy 5.1-es, vagy egy 7.1-es kiépítésű rendszer is fantasztikus kezdés lehet egy Atmos rendszert megelőzően. Sokféle rendszert építhetünk össze erre a célra is. Házimozi erősítők terén ebben az esetben is szintén ígéretes választás lehet a már említett DENON AVR-X1600/2600/3600 készülékek valamelyike, és a kiváló ár/érték arányú Wilson márka hangszórói és hangszóró szettjei.

A házimozi világa egy nagyon szerteágazó témakör, így most csak néhány alapvető lehetőséget mutattunk be a tervezett rendszerünk felépítésére. A valóság az, hogy sokkal több lehetőség áll rendelkezésre, ezért érdemes igénybe venni a DENON Márkabolt szakembereinek segítségét az igényeinek tökéletesen megfelelő rendszer összeállításához.