Wilson Exclusive Line hangszórók

0

Jó ideje már annak, hogy a Wilson bemutatta legnagyobb álló hangsugárzóját az Exclusive Line családból, EL-10 megjelöléssel, ami igen nagy népszerűségnek is örvend a Denon Márkaboltban, ugyanúgy, mint a szintén álló kivitelű EL-8, és a polcra vagy állványra helyezhető EL-4. De milyen hangzásvilággal büszkélkedhetnek ezek a páratlan hangszórók, és melyik illeszkedik jól a kisebb, nagyobb helyiségekbe? A Denon Márkabolt szakemberei ezúttal is neki álltak tesztelni, és próbára tették a Wilson Exclusive Line család tagjait.

Az alábbi cikkben tehát a Wilson legmagasabb kategóriájába tartozó, Exclusive Line sorozatot mutatjuk be. A termékcsalád minden egyes tagja egyesíti a gyönyörű hangzást és a modern megjelenést. Az sorozat két álló és egy polcos hangsugárzó típusból áll alapvetően: El-4 polc vagy állvány hangsugárzó, valamint az EL-8, és az EL-10 padló hangsugárzó modellek, amelyek mindegyike két színben, fehérben és feketében kaphatóak, méghozzá magasfényű zongora lakkal bevonva. Tiszta, egyszerű forma, elegáns csillogás jellemzi a Wilson eme hangszóróit, és csak az ezüst színű logó díszíti őket, ami egy minimalista és hatékony formaterv. De ez még nem minden, hiszen több is rejtőzik a Wilson Exclusive Line szériájában, mint amit a hasonló kategóriában elérhető hangszórók kínálnak a hangzás és a formavilág szempontjából.

Wilson Exclusive Line EL-4

Wilson Exclusive Line hangszórók, Denon Store

Először is összpontosítsunk az Exclusive Line család legkisebb tagjára, az EL-4 polc hangszóróra, ami egy klasszikus kétutas konstrukció, bass-reflex rendszerű dobozban elhelyezve, így legjobban a legfeljebb 25 m2-es helyiségekben tudja magát kifutni. Az EL-4 hangját kivételesen széles frekvenciamenet és nagy pontosság jellemzi, és így az összes rendelkezésre álló részletet könnyen át tudja adni a fülnek. Kedvenc dalaink hallgatása közben igazán nyugodtak lehetünk, mert még a legapróbb rezdülések sem kerülhetik el a figyelmünket. Ahhoz képest, hogy egy ilyen kis méretű polc hangszóróról beszélünk, a Wilson EL-4 rendkívül dinamikus, gyors, és igazán meggyőző basszus hangokkal is büszkélkedhet. Az Wilson EL-4 típus a zene mellett tökéletes választás lehet házimozi célokra is, mint surround hangsugárzó. A kellően alacsony frekvencia küszöbnek köszönhetően minden robbanást és speciális effektust nagyon nagy pontossággal és energiával tud leadni.

Wilson Exclusive Line EL-8

Wilson Exclusive Line hangszórók, Denon Store

Vessünk most egy pillantást az álló hangsugárzók kisebbik tagjára, a Wilson EL-8 típusra, ami egy két és fél utas felépítésű, bass-reflex felépítésű álló hangdoboz, a reflex nyílása pedig a doboz hátulján helyezkedik el. Rendkívül kellemes, meleg hangzásvilág jellemzi, és hangkarakterének köszönhetően páratlan élményen lesz részük a rock és a metál zenék rajongóinak. Az alacsony frekvenciájú basszus hangok, dobhangok lecsengéseit nagyon szépen tudta az EL-8 reprodukálni. A közép frekvencia tartomány nem tolódik túlságosan, mesterkélt módon az hangtér első részébe, hanem szépen a helyén szólal meg, amelynek köszönhetően a teljes frekvencia tartomány következetesen, egyenletesen tud megszólalni. A Wilson Exclusive Line hangszórói nagyon jellegzetesen és szépen közvetítik a vokális hangokat, megfelelően éreztetik annak mélységet. A magasabb frekvencia tartományokban élethűen tudja visszaadni az összes ütős és a cintányér hangját, amelyek nem kopottan vagy durván, hanem élénken, jól körvonalazottan szólalnak meg. Az EL-8 álló hangszórók nagyszerűek lehetnek front hangszóróknak is a házimozi rendszerünkbe. Elég gyorsan, és nagy pontossággal tudnak megszólalni, így a nagyobb dinamikájú, hangosabb jelenetek is megfelelő tempóban, pörgősen elevenednek meg, így nem is csoda, hogy filmnézés közben igazán lenyűgözött minket.

Wilson Exclusive Line EL-10

Wilson Exclusive Line hangszórók, Denon Store

És most nagy dobpergés közepette következzen a Wilson Exclusive Line 10, azaz Wilson EL-10 álló hangsugárzó páros. Ez a legnagyobb méretű álló hangszóró az EL szérián belül, aminek kialakítása háromutas basszus-reflex típusú, és a széria többi tagjával ellentétben a reflex nyílás nem a hangdoboz hátulján, hanem annak alján található. Ennek a megoldásnak köszönhetően az összes alacsony frekvenciás hang egyenletesen oszlik el az egész helyiségben, és persze az sem jelent gondot, ha a falhoz közel helyezzük el. Az Wilson Exclusive Line 10 két darab mély hangsugárzóval, egy közép hangsugárzóval, és egy magas hangsugárzóval rendelkezik, így a magas és közép hangtartományok nagyobb részletességgel, szabadabban tudnak megszólalni. A széria három tagja közül az EL-10 a legnagyobb méretű, de egyben a legkiegyensúlyozottabb konstrukció is, amelyet olyan zenehallgatók számára terveztek, akik értékelik, ha a hangszóró lineáris hangképet ad, mindenféle zavaró egyenetlenség nélkül. A basszus tekintetében nem letaglózó hatásra vagy mennydörgésre kell számítani, hanem inkább erőteljes, de finom, hatékony mélyhang-reprodukcióra, aminek köszönhetően olyanok a mélyhangok, mint amilyennek a művész megálmodta. Az EL-10 nem erőlködik, nem akar túl karakteres lenni, sőt, nem próbálja erőszakkal leadni a megszólaltatni kívánt frekvenciákat sem, hanem pont annyit ad vissza a felvételből, mint amennyit a kiváló zenei kompozícióhoz feltétlenül szükséges. Tehát, egy kifejezetten reális, nagy részletességű hanghűséget kölcsönöz a felvételeknek, anélkül, hogy a kapott összkép lapos vagy jellegtelen lenne. Ha szükség van rá, és az adott zenei produkció megköveteli, akkor természetesen az EL-10 egy kifejezetten vehemens sportkocsivá tud átváltozni, ami az igazi zenekedvelőnek mindenképpen ideális választássá teszi ezt a remek álló hangszóró párt.

Összefoglalva, nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindenki megtalálhatja a neki tetsző hangú megoldást a Wilson Exclusive Line családban. Akár a polc kivitelű EL-4-re, vagy az álló EL-8 és EL-10 változatokra esik a választásunk, biztos, hogy elégedetten és büszkén hallgathatjuk majd őket lehengerlő basszus hangjuk, és tiszta, precíz közép és mélyhangjaiknak köszönhetően. Ezért mindenképpen ajánlom a kedves olvasóinknak, hogy személyesen is hallgassák meg a Wilson Exclusive Line hangszórókat a Denon Márkaboltban.

Denon Store
Csapata
Budapest