Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról.

Ha jó hangrendszerre gondolunk, akkor a legtöbben valószínűleg nagy, padlón álló hangszórókat vagy kisebb állványos, polcos hangszórókat képzelnek el. Vannak olyan megoldások, amelyek elrejtik a hangszórókat, helyet spórolnak és nem törik meg a szoba belső terét? Természetesen igen. Ismerje meg a beépíthető hangszórókat. Hogyan is néznek ki? Eléggé hangosak? Nehezen telepíthetőek? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

0

Az álló vagy állványos, polcos hangszórók kiválasztásakor olyan megoldást választunk, ami gyakran zavarja a szoba belső világát. Számunkra értékes helyet foglalhatnak el, ami problémát okozhat az elhelyezésükben, arról nem is beszélve, hogy a kábelek látványa nem biztos, hogy kellemes számunkra.

Szerencsére mindazoknak, akik ismerik a fenti problémákat, és ezért nem tudtak megbarátkozni a hagyományos hangszórókkal, a gyártók létrehoztak egy olyan terméket, amelyek nemcsak, hogy szinte észrevehetetlenek és a szoba szerves részévé válnak, de még elég jó minőségben meg is tudnak szólalni, kielégítve ezzel a legigényesebb felhasználók igényeit is. Milyen termékekről is beszélünk most?

Beépíthető / fali / mennyezeti hangszórók

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

A beépíthető hangszórókról van most szó. Az ilyen hangsugárzókat gyakran elrejthető hangszóróknak, süllyesztett hangsugárzóknak, fali vagy mennyezeti hangszóróknak is nevezik. Ezek a nevek egy és ugyanazon típusú hangszórókat jelentik, amelyeknek a megfelelő beszerelésük után az egyetlen észrevehető részük az első, front oldali rész, amit általában rács vagy szövet fel le. A hangszóró többi része el van rejtve a szemünk elől a fal vagy a mennyezet felülete alatt. Érdekes lehet tudniuk azoknak, akik úgy gondolják, ez még mindig nem elég, hogy alapvetően a legtöbb telepítő hangszórót rács borítja, amit a fal színéhez igazítva le is festhetjük, így ezek a hangszórók gyakorlatilag láthatatlanná válhatnak. A beépíthető hangszórókon alapuló hangrendszerek másik nagy előnye, hogy minden vezeték teljesen rejtve marad.

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

Tegyük fel tehát, hogy olyan hangrendszert keresünk, amely kiváló hangzást biztosít számunkra, ugyanakkor a hangszóróknak alapvetően láthatatlanoknak kell lenniük, és nem szaporíthatják a „bútorok” számát a szobában. Milyen hangszóró típusok elérhetőek erre a célra?

Nagy méretű beépíthető hangszóró

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

Ha szeretjük a zenét, és egy tökéletes hangú, minőségi megoldást akarunk, akkor a megfelelő erősítő mellett a megfelelő sztereó hangszórókra van szükségünk. Ha szeretjük filmnézéssel eltölteni a szabadidőnket, akkor a jó erősítő mellé keresnünk kell egy pár ahhoz illeszkedő front hangszórót is. Szintén fontos kulcskérdés, hogy milyen méretű hangszórók lesznek az ideálisak szobánk méretéből kifolyólag. A válasz az, hogy minél nagyobb a szoba, annál nagyobb hangszórót kell használnunk hozzá, és ettől függ az erősítő teljesítménye is.

Megbízható erősítőt keres? Nézze meg a Denon DRA-800H bemutatóját a YouTube-on:

Ha nagyobb belső teret akarunk felerősíteni, akkor nem használhatjuk a kisebb méretű beépíthető (effekt) hangszórókat, mert túlságosan kis méretűek, éppen ezért csak kis helyiségekben működnek hatékonyan. Sajnos a nagyobb alapterületű helyeken nem adják vissza a várt hanghatást, szinte elvesznek a helyiségben.

Szerencsére léteznek nagy méretű falba építhető hangszórók is, többek között a dániai illetőségű DALI hangszórógyártó cégtől és a német Canton-tól. Ezeket a nagy méretű hangszórókat már bátran elhelyezhetünk az erre a célra szánt falban.

Ha az erős basszus és tiszta hangzás kedvelői vagyunk, akkor mindenképpen ajánlanám a DALI-tól a Phantom család hangszóróit, kiemelten az S-280 és az S-180 típusokat. Ezek a hangszórók erőteljes hangzást képesek megteremteni, ami többek között nagyban köszönhető a cég által gyártott, és jól felismerhető rostmembrán hangszóró megoldásának, és a tiszta, széles sztereó hangkép megalkotásáért a különleges hibrid magassugárzó modul is ugyan úgy felelős, ami lényegében egy szalaghangszóróból és egy selyem dóm hangszóróból áll.

Azok számára, akik egy sztereó rendszerrel tökéletesen megelégednek, itt akár véget is érhet a történet, viszont a mozirajongók számára csak most kezdődik el igazán a „szórakozás”.

Beépíthető center hangsugárzó

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

A házimozi rendszerünk összeállításához szükségünk lesz egy megfelelő center hangsugárzóra is, amelynek funkciója nagyon fontos, hiszen onnan hallhatjuk majd a film cselekményének megértéséhez nélkülözhetetlen párbeszédeket. Erre egy testhez álló megoldás a már korábban említett DALI Phantom S-180 vagy akár a kisebb méretű, passzív mélynyomó nélküli Phantom S-80 is.

Surround és kiegészítő beépíthető hangszórók

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

A jó házimozi kivitelezésének másik fontos kérdése, hogy hány hangszórót tervezünk beépíteni a mozi szobánkba. Választhatunk olyan hagyományos rendszer felállásokat is, mint például az 5.1 vagy a 7.1, de igazán csak a modern Dolby Atmos rendszerek keretei között lehet élvezni a mai mozifilmeket, legalább 5.1.2 vagy az 5.1.4 kiépítésben.

Miután eldöntöttük, hogy melyik rendszer lesz számunkra a megfelelő, szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy be kell építenünk a falra és a mennyezetbe is kiegészítő effekt hangszórókat. Ilyen módon jutunk el a legnépszerűbb és viszonylag kis méretű beépíthető hangszórókhoz, amelyeket valószínűleg a legtöbben már ismernek.

Vannak olyan négyzet alakú hangszórók, mint a Dali Phantom H-60, vagy a kerek hangsugárzók, például a Dali Phantom E-60. Érdekesség, hogy a fenti két modell fokozottan ellenáll a nedvességnek, így egy ilyen megoldás jól működik otthon más helyeken is hangrendszerként, mint például a fürdőszobában, a konyhában vagy a tető alatt a szabadban.

Beépíthető mélysugárzó

Milyen is lenne a mozi erős, mély és átütő basszus hangok nélkül? Enélkül egyetlen robbanás, lövés vagy más hasonlóan nagy hanggal járó hatás sem fog kellő benyomást gyakorolni ránk. Ezért ezen a ponton meg kell válaszolnunk azt a kérdést, hogy milyen és mekkora mélysugárzót építsünk be? Természetesen egy nagy méretű mélysugárzóra gondol most mindenki, hogy legyen is valami hatása, de megoldható ez egyáltalán a falba beépítve? A válasz meglepő, ugyanis, igen, létezik olyan megoldás, amit beépíthető mélysugárzónak hívunk! Ideális példa erre az Amerikai Definitive Technology UIW SUB REF típusa, vagy a kisebb UIW SUB 10 modellek. Az ilyen megoldásoknak köszönhetően gyakorlatilag nem veszítünk helyet a szobánkban, ugyanakkor a filmekből származó hangélmény is felejthetetlen lesz.

A beépíthető hangsugárzók jelentik a legjobb megoldást?

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

Eddig szuperlatívuszokban írtuk le a beépíthető hangszórókkal kapcsolatos tapasztalatainkat, viszont felmerül a kérdés, hogy ideális megoldás jelentenek-e az ezekből felépülő rendszerek? Sajnos koránt sem. Általánosságban elmondható, hogy sajnos nem fogják elérni ugyanazt a hangminőséget, mint egy hasonló árkategóriájú, dobozos hangszórókból álló, hagyományos megoldás. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a hang jó minőségű átadásának érdekében a legtöbb beépített hangszóróhoz süllyesztett helyeket kell kialakítanunk, és sokszor hangszigetelnünk is kell a hangszóró körüli helyet, ami bonyolítja az ilyen hangszórók amúgy is nehézkes telepítését (kivéve, ha telepítő hangszórónk zárt házzal rendelkezik, ezek kevésbé népszerűek és drágább rendszerek).

Minezek ellenére az beépíthető hangszórók nagyon érdekes alternatívát jelentenek bizonyos esetekben, és tökéletesen kiegészítik a hagyományos házimozit is (például a mennyezetbe süllyesztett Atmos hangsugárzók), és sok esetben ez jelenti az egyetlen értelmes megoldást. A beépíthető hangszórók valószínűleg kiváló megoldást jelenthetnek a kiszolgáló helyiségekben, éttermekben, orvosi rendelőkben vagy irodákban. Tehát bármilyen helyen jó megoldás, ahol azt szeretnénk, hogy a kellemes háttér zene megteremtse a hely atmoszféráját, és ugyanakkor nincs is túl sok hely hangszórók elhelyezésére.

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store

Ha úgy dönt, hogy telepítő hangszórókat szerelne be otthonra, akkor fontolóra kell vennie még egy pár fontos dolgot, méghozzá azt, hogy a zenei preferenciájának, az akusztikának, a rendelkezésre álló helynek, és a falfelületeknek is megfelel-e ez a választás. Nagyon fontos, hogy a végeredmény megfeleljen az Ön elvárásainak, és néha előfordul, hogy nem arra van szükségünk, amit első neki futásra akarunk, és jónak gondolunk. Ezért azt tanácsoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot tapasztalt tanácsadóinkkal, szakembereinkkel a DENON Márkaboltban.

Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store
Definitive Technology UIW SUB REF beépíthető mélysugárzó
Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store
Dali Phantom H-60 beépíthető hangsugárzó
Hallom, de nem látom. Mindent a beépíthető hangszórókról., Denon Store
Dali Phantom S-180 beépíthető hangsugárzó