Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?

0

Számtalan magas minőségű fejhallgató van a piacon, de fel tudják ezek venni a versenyt egy sztereó rendszerrel? Érdemes egyáltalán összehasonlítani a hangfalak nyújtotta zenehallgatás élményét a fejhallgatókéval? Mit jelent, hogy zárt vagy nyitott egy fejhallgató? Hogyan érhető el a legjobb hangminőség? A következőkben ezekre próbálunk meg választ találni.

Könnyen úgy tűnhet, hogy kedvenc zenéinket, fejhallgatókon, sosem fogjuk tudni olyan minőségben meghallgatni, mint amit egy klasszikus kialakítású, erősítőkből és hangfalakból felépített rendszer szavatolni tud. Ez valójában tévedés… Természetesen nehéz lehet elképzelni, hogy két apró hangszóró, közvetlenül a fülek mellett, akár dinamikában, akár hangerőben, versenyre kellhet bármely hangfallal. Ez is az oka annak, hogy a klasszikus hifi komponensek piaca sokkalta nagyobb, mint a high-end fejhallgatóké.

Melyek a legjobb high-end fejhallgatók?

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

Természetesen itt az általunk forgalmazott, Denon és Focal modellek közül fogunk válogatni. Mindkét gyártó igen fajsúlyos szereplője a high-end fejhallgatók piacának. A Denon az AH-D7200 és AH-D9200 modelleket, a Focal pedig az Elegia, Clear, Stellia és Utopia modelleket vonultatja fel a versenyben.

A fenti modelleknek két hasonló tulajdonságuk van csupán: az alakjuk és a kimagasló hangminőségük. Kialakításukat tekintve két csoportra oszthatóak – zárt: AH-D7200, AH-D9200, Elegia és Stellia; valamint nyitott: Clear és Utopia.

Zárt vagy nyitott?

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A zárt vagy nyitott kialakítás markánsan más karaktert kölcsönöz a fejhallgatóknak. Általánosságban kijelenthető, hogy a zárt fejhallgatók sokkal hatékonyabban zárják ki a külső zajokat és lényegesen több basszust képesek reprodukálni. A nyitott fejhallgatók viszont drasztikusan jobb térleképzésre képesek. Ettől sokkal természetesebb a hangjuk. A sztereó rendszerek esetén sokat emlegetett ”hangszínpad” lényege, hogy érzékeljük a hang terjedését is – más néven ez a rendszer térleképezése. Annál élőbbnek halljuk a felvételt, minél több tere, lecsengése van egy-egy hangszernek, és így be tudjuk azonosítani, hogy melyik irányból és milyen távolságból érkezik felénk a hangja.

A fejhallgatók esetében különösen fontos a virtuális hangforrásoknak ez a fajta szeparáltsága. Egy kiváló fejhallgatóval érzékeljük, hogy honnan szól a hegedű és honnan a fuvola, és azt üstdob basszusai sem fognak elnyomni minden más hangszert. Ez a fajta hangszínpad hagyományos hangfalakkal könnyebben megvalósítható, de fejhallgatókkal sem lehetetlen.

Melyik fejhallgatót válasszuk?

Ez mindig szubjektív döntés kell hogy legyen. Tanácsot adni csak a szempontok megválasztásában lehet. Alapvetésnek elfogadható, hogy a magasabb ár magasabb minőséget is szavatol – és ez a high-end fejhallgatók esetében a szokottnál is markánsabb különbséget jelent, mint az egyébb audio komponensek esetén, ahol a jelút többi eleme is markáns hatást gyakorol a hang minőségére. Tehát el kell fogadnunk, hogy a Denon AH-D9200 jobban fog szólni, mint az AH-D7200 és az Utopia minőségét sem érdemes a Clearrel hasonlítgatni.

Denon AH-D7200 & AH-D9200

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A fentiek alapján könnyen kijelenthető, hogy egy gyakorlott fül könnyedén észreveszi a különbséget az modellek között. Az AH-D7200 a Denon középkategóriájának tetején foglal helyet. Ehhez mérten egy kellően univerzális konstrukció, amelyet alacsony impedanciája miatt könnyedén használhatunk akár telefonunkra csatlakoztatva is, de természetesen lényegesen többre képes egy fejhallgató erősítővel hallgatva.

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

Az AH-D9200 a Denon csúcsmodellje. A zárt fejhallgatók piacán nem is igen akad komoly vetélytársa. Karakteréből adódóan bármilyen zenei műfajban megállja helyét, basszusai pedig monumentálisak.

Focal Elegia, Clear, Stellia & Utopia

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A Focal fejhallgatói hűvösebben és tisztábban szólnak, mint a Denon modelljei. Az Elegia az Elear zárt változata, amely a rendkívüli precizitásával emelkedik ki a zárt fejhallgatók sorából.

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A szintén zárt Stellia pedig a nagyobb testvérmodelljéből, a legendás Utopiából kölcsönözte technológiáinak java részét és így tette le a maga névjegyét a csúcskategóriás fejhallgatók élvonalában. Az Utopiához hasonlóan berillium hangszórókat használ, hasonlóan magas minőségű anyagfelhasználással ötvözve. A Stellia dinamikája és tere olyan élénk ritmikát vonultat fel a zárt fejhallgatók világában, amely korábban csak nyitott konstrukcióknál volt elképzelhető. A lenyűgöző hangzást az fejhallgató ékszerszerű kialakítása foglalja keretbe, amely egyfajta rítussá teszi a használatát. Egyáltalán nem az a ”jövős-menős” fejhallgató, minden esetben eseménynek érezzük használatát.

A Clear, a széleskörben elfogadott nézet szerint, az egyik legjobb választás a nyitott fejhallgatók piacán. Rendkívüli precizitást és sodró basszusokat kínál. Feszes, gyors és éles – lenyügőzően élettel teli, eleven hangzással. Bárkinek, aki azon töri a fejét, hogy bele keveredjen a fejhallgatózás világába, csak javasolni tudjuk, hogy hasonlítsa össze a Cleart és a Denon AH-D 9200-at. Nagyon hasznos tapasztalat lehet saját ízlésünk kiismerésében. Rendkívül magas minőségű és rendkívül különböző fejhallgatókról van szó, amelyek összevetése iránymutató lehet mindenki számára, aki azon töpreng, hogy milyen fejhallgatót is válasszon.

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A Focal fejhallgató kínálatának csúcsa az Utopia. Vitán felül, referencia pontnak tekinthető a nyitott fejhallgatók élmezőnyében. Valójában a kompromisszumoktól mentes, abszolút hangminőség szimbóluma, egy valódi utópia megtestesítője. Kivitelezése pedig pedig már állásfoglalásnak is felér, arról hogy mit is kellene gondolnunk a luxus fogalmáról. Az Utopia természetesen már mindenképp megkívánja egy jó minőségű jelforrás használatát.

Hogyan érhető el a legjobb hangminőség?

Csakúgy, mint minden HiFi rendszer esetében, a fejhallgatóknál is a teljes jelút határozza meg a kapott hangminőséget. Éppen ezért, az összes fent említett fejhallgatót érdemes magas minőségű felvételekkel és fejhallgató erősítővel használni.

Kínálatunkból egyaránt tudjuk ajánlani a Questyle bármelyik fejhallgató erősítőjét, valamint a Naim DAC-V1-et, a Marantz HD-DAC1-et vagy a Focal által a saját high-end fejhallgatóihoz gyártott Arche-t.

, Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

Amennyiben arra törekszünk, hogy fejhallgatónk hangja vetekedni tudjon a hangfalakból álló sztereó rendszerekkel, mindenképp fejhallgató erősítővel kell használnunk. A fejhallgató erősítők kínálata lényegesen szűkebb, mint a hagyományos sztereó erősítőké, de ebből adódóan, az egyes modellek közötti hangzásbeli különbség általában jelentősebb. Így viszont viszonylag egyszerűen meg tudjuk találni, a számunkra megfelelő modellt.

Válassza ki fejhallgatóját.

Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

Márkaboltunkban bármikor segítségére tudunk lenni a megfelelő fejhallgató kiválasztásában. Amennyiben szeretné, foglaljon időpontot nálunk, és stúdiónkban, szakszerű segítséggel, nyugodt körülmények között meghallgathatja high-end fejhallgató kínálatunk számos modelljét. Természetesen módot tudunk adni arra is, hogy meghallgathassa kedvenc zenéit, akár az a magával hozott CD-kről vagy zenei streaming szolgáltatókról.

Hogyan válasszunk high end fejhallgatót?, Denon Store

A high-end fejhallgatók által nyújtott élmény a zenehallgatás világának egy exkluzív köre. Módot teremt a zeneművekben való teljes elmerülésre. Minden más audio rendszernél könnyedebben ki tud minket szakítani a mindennapok zilált valóságából, és körbeölelni minket egy szimfónia gondosan strukturált, lenyűgöző utópiájával.

Denon Store
Csapata
Budapest