HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY HÁZIMOZI RENDSZERT?

0

Itt az idő a sorozat harmadik és utolsó bejegyzésére azok számára, akik saját házimozi rendszerre vágynak. Most egy egyedülálló rendszert szeretnénk bemutatni, ami azért (de nem kizárólag 🙂 ), különleges, mert bővíthető. Abban segítünk, hogy tudjatok olyan házimozi rendszert létrehozni, amely Dolby Atmos hangzással rendelkezik. Ezt a hangminőséget a legjobb mozikban találhatjuk meg, de pl. többek között a Netflixen is!

Ahogy az előző bejegyzésekben írtuk, a házimozi építését saját igényünk elemzésével kezdjük. A későbbi döntéseket attól függően hozzuk meg, hogy úgy szeretnénk-e érezni magunkat, mint egy igazi jó moziban, vagy akár egy kedvenc zenekarunk koncertjén? A kezdők számára általában a mélysugárzóval rendelkező soundbar elegendő lesz ahhoz, hogy a TV-készülék hangját és a lejátszott zenét erősítse. A film szerelmeseinek pedig a legnépszerűbb 5.1-es szett váltazatot ajánljuk. Mit válasszunk akkor, ha egy filmből vagy a kedvenc zeneszámból ki szeretnénk hozni minden egyes részletet anélkül, hogy kiürüljön a pénztárcánk, és újra kelljen terveznünk a nappali beredezését? Először nézzük meg, hogyan néz ki egy professzionális jó házimozi rendszer.

A Dolby Atmos hangzás

Az elmúlt években egyre több mozi Dolby Atmos technológiával szólaltatja meg a hangot. A technológia azzal emelkedik ki, hogy a center hangszórón, amelyről hallhatjük a párbeszédeket és a hallgató körül elhelyzett hangfalakon kívül, van egy másik hangforrás rétege is, amelyek a fő hangalak felett – a falon, vagy a mennyezetbe be vannak építve. Ennek köszönhetően a hang mélyen és reálisan éri el a hallgatót minden irányból. A néző a koncert vagy film minden apró részletét hallhatja, 3D efektussal. A Dolby Atomos technológia közelebb hozza a nezőt az akció közepéhez.

, HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY HÁZIMOZI RENDSZERT?, Denon Store

A Dolby Atmos rendszer létrehozása, a hangszórók megfelelő üzembe helyezése és kalibrálása szakértői segítséget igényelnek. Először az adott helyiség méréseit kell elvégezni, elő kell készíteni a szobát és ennek megfelelően a projektet. Csak a legvégén választhatjuk ki a legjobb felszerelést, amelyet konfigurálunk az elvégzett felmérések alapján. Az egész folyamat akár több napot is igénybe vehet, és általában a szobánk átépítését igényli. Előfordul, hogy le kell bontanunk a falakat vagy álmennyezetet kell építeni. Mindez természetesen nem a legegyszerűbb és nem problémamentes folyamat, ezért felmerül a kérdés, hogy elkerülhető-e?

Hozz létre egy igazi mozit otthonodban

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy felújítsa, vagyis átépítse nappaliját. Előfordul, hogy a korlátozás a hely hiánya a szobankban, vagy nappaliban. Néha egyszerűen nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy szükségünk van egy ilyen professzionális rendszerre. Az átépítések természetesen nagyobb költségvetést is igényelnek, így a legjobb megoldás lehet egy olyan rendszer, amelyet a jövőben tovább tudnánk fejleszteni, aminek köszönhetően nem kell egyszerre teljes, professzionális rendszert vásárolni. Olyan megoldás is van, amely szerint egyszerűen hozhatunk létre egy egyszerű házimozi rendszert, amelyet az idő elteltével fejleszteni tudunk. AZ ilyen megoldások lehetővé teszik, hogy elérhető áron tapasztaljuk meg a mozikból ismert Dolby Atmos hangzást.A következő kérdés, hogyan tegyük mindezt? Legelején válasszunk egy center és egy jobb és egy bal alló hangfalat, amelyek már beépített mélysugárzóval rendelkeznek. Ez egy minimalista megoldás, amellyel helyet takaríthatunk meg. A márkák, amelyek kínálatában találhatunk ilyen megoldást a Definitive Technology, és a BP hangsugárzók sorozata, amelyek nemcsak kifogástalanul tiszta hanggal, hanem gyönyörű kivitellel rendelkeznek és tökéletesen illeszkednek az adott helységhez is. Majd, amikor úgy döntünk, hogy eljött az idő a rendszerünk fejlesztésére, hozzáadhatjük a házimozinkhoz a surround és a Dolby Atmos hangszórókat, anélkül, hogy beépítenénk ezeket a falakba. Mindez a Definitive Technology innovatív technológiájának köszönhető.

, HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY HÁZIMOZI RENDSZERT?, Denon Store

Mivel emelkedik ki az említett Definitive Technology BT sorozata?

A BP sorozat moduláris megoldások alapjára épül, ahol a Dolby Atmos hangszórókat közvetlenül a megfelelő álló hangfalakon helyezhetjük el (az álló hangfalakon dokkolóegység található). A dokkoló állomásoknak köszönhetően nem kell gondoskodnunk a kiegészítő hangsugárzókat összekötő kábelekről, mindez be lett építve a hangfalakba. A hang, amely szólni fog a Dolby Atmos hangszóróból felfelé irányul, majd visszapattan a mennyezetről a hallgató felé. A folyamat következőképpen néz ki:

, HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY HÁZIMOZI RENDSZERT?, Denon Store

A házimozi rendszer ilyen fejlesztése a mozikban alkalmazott megoldásokra hasonlít. Ami a legjobb, mi dönthetünk arról, hogyan szeretnénk bővíteni házimozinkat.

Innovatív megoldású 3D hang.

A Definitive Technology a legmagasabb színvonalú felszerelés, lenyűgöző kivitellel és tökéletes minőségú hangzással. A termékek rendkívül tartósak és hatékonyak. A BP9060, BP9040 és BP9020 hangsugárzók alkalmasak további fejlesztésre az Atmos hangszórókkal – az A90 modellel. A 9080x modell viszont saját Atmos hangszóróval rendelkezik. Mindez a szakértők segítsége nélkül üzembe helyezhető.Tekintsd meg, hogyan néz ki a BP9080x hangfal metszete.

, HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY HÁZIMOZI RENDSZERT?, Denon Store

A fent leírt hangfal rendszer egyfajta kompromiszumos megoldás, amellyel meghatározó hangzást érhetünk el a nappalinkban felesleges felújítások nélkül.

Mint mindig, azt javasoljuk, hogy ha szeretnéd jobban megismerni a házimozi lehetőségeit, látogass el a Denon Márkaboltba, ahol szakértőink várnak rád, segítenek megtalálni és létrehozni a megfelelő projektet, segítenek a konfigurációban, és értékes tanácsokkal látnak el.

Találkozunk a Denon Márkaboltban!