IGAZI 5.1 HÁZIMOZI

0

Ahogy az előző bejegyzésben ígértük, most bemutatjuk a házimozik világába tekintő sorozat második részét.

Múltkor a hangprojektorokról írtunk nektek, amelyek erősítik a TV-hangját, de kis házimozi szerepet is játszhatnak. Mint kiegészítés, ebben a részben közvetlenül utalni szeretnénk az előbb bemutatott megoldásra, és lépésről lépésre részletesebben megismertetni, hogy mi is rejlik a titokztos 5.1 név mögött.

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store
Wilson hangsugárzó szett: Exclusive Line EL-4. EL-8, Raptor Vocal
 

Tegyük fel, hogy az első megvásárolt termékünk egy hangprojektor és egy mélyláda volt.

A múltkor említett Magnifi Max és Heos Bar, amelyek a klasszikus TV hang erősítő funkción kívül elég jól utánoznak egy házimozi rendszert. Mind a két készüléket fejlesztetni tudjuk a surround hangsugárzókat csatlakozva. A Heos BAR bármely HEOS család hangsugárzóját használhatja, azonban a HEOS 1 a leggyakrabban használt megoldás.

Annak köszönhetően, hogy a korábban megvásárolt rendszert továbbfejleszthetjük integrált kiegészítő hangfalakkal, építhetünk egy kompromisszumos 5.1 szettet.

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store

Egy pár Heos 1 hangsugárzó csatlakozik a Heos BAR soundbarhoz

A soundbar és subwoofer mellett lehetőség nyílik a fizikai hatású hangsugárzókkal való bővítésre is, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan hanghatásokat érjünk el, amelyek a nézőt az akció közepébe röpítik. A hangprojektorok, amelyek klasszikus vagy 5.1 házmozi hangzással rendelkeznek, kompakt és rugalmas megoldások, de másrészt kompromisszumos is. A TV alatt elhelyezett készülék szépen beleolvad a képernyő körvonalába. Vezetéknélküli mélyládának köszönhetően nem lesz probléma rendszerünk telepítésével, a kis surround hangsugárzókat pedig könnyen elrejthetjük a nappaliban.

De mit tehetünk, ha a leírt megoldás nem elegendő, és kész vagyunk a szórakozás magasabb szintjére lépni?

Igazi házimozi otthonodban! Az családi költségvetés átbeszélése után végre eljött az idő – indulhat a tervezés.

Mivel kezdjük? Hogyan működik az egész rendszer?

Rengeteg kérdés merül fel, csak kapkodjuk a fejünket… De ha a témát kisebb darabokra bontjuk, végül is kiderül, hogy ez nem annyira bonyolult, mint amilyennek az elején tűnt. Kezdjük a legnépszerűbb 5.1 házimozi rendszerrel. Igen, érthető hogy ez kicsit (szó szerint) titkozatosan hangzik. Ebben a káoszban van logika, amelynek köszönhetően megtudhatjuk, miről is van szó.

Az 5.1 kifejezés nagyon pontos információt tartalmaz a használt hangsugárzók számáról.

Így az „5” azt jelenti, hogy hány hangforrás van a hallgató körül.

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store

Két elülső hangsugárzó felelős a legfontosabb elemért vagy színpadért.

Ezek a hangsugárzók főszerepet játszanak és közvetlenül képviselik, hogy mi történik a képernyőn. Az együttműködés közvetlen kiegészítése a központi hangsugárzó, amely elsősorban a párbeszéd vonalakért felelős. Úgy tűnhet hogy ez egy jelentéktelen elem, de ne felejtsük el őt. Ez a házimozirendszer jelentős része, és megéri, ha minőségét nem hanyagoljuk el. A filmekben egészen sok jelenet van, próbáljunk meg elképzelni egy olyan kellemetlen szituációt, amikor a kedvenc szereplőnk más hanggal beszél. Ilyenkor a legegyszerűbb a gyártó által megadott ajánlatokat követni és leginkább ugyanolyan márkajú LCR (centrál) hangsugárzót választani, mint a front hangfalak.

Speciális effektusok?

Ha a különleges effektusokról van szó, robbanások, vagy valahol jobb oldalon felszálló repülőgép, akkor a előtérre a hansugárzóké a főszerep Szerepük nem olyan jelentős, mint a fronté, de ezekről se feledkezzünk meg, mivel a surround hangsugárzók a felelősek azért, hogy mi is a jelenet közepében érezhessük magunkat. Itt ugyanúgy, mint a center hansugárzó esetében, a dedikált készülék választása a legjobb megoldás.

Most tehetünk egy pontot.

És szó szerint – az 5-ös szám mögött helyezzük el, mert öt térhangsugárzóról beszéltünk meg

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store

5.X – Milyen információt találhatunk az X után?

Ez a szám megmutatja, hogy hány mélynyomót használunk a rendszerünkben, és akár „0” is állhat itt. Ha kis helyiséggel és elég hatékony szettel rendelkezünk, kiderülhet, hogy a subwoofer fölösleges lesz. De ha úgy véled, hogy hiányoznak az erős robbanások, földrengés-effektusok, akkor biztosan szükséges lesz neked a mélyláda . Ez egy olyan készülék, amelynek köszönhetően elérhetjük a legmélyebb hangok erősítését is. Nem fogjuk most elmagyarázni, hogyan működik és hogy alakulnak ki az infrahangok, de röviden: a mélyhangok izgatott, nyugtalan, félelmes hangulatot hivatottak kelteni, és azt amit a legjobban szeretünk – tiszta, pompás robbanásokat.

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store

Így röviden összefoglaltuk a teljes, legnépszerűbb 5.1 konfigurációban épített házimozi rendszert. A következő bejegyzésben azt szeretnénk megmutatni nektek, hogy mik a sajátosságok és tipikus különbségek a legnépszerűbb szettek és márkák között. Azt is megpróbáljuk bemutatni, hogy a házimozi rendszer építése nem annyira bonyolult, mint gondolnánk.

Maradj velünk és várj a következő bejegyzésre!

, IGAZI 5.1 HÁZIMOZI, Denon Store